Aa

Aa

Друштвеним дијалогом до унапређења система социјалне заштите

Друштвеним дијалогом до унапређења система социјалне заштите

Друштвеним дијалогом до унапређења система социјалне заштите

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања увек је отворено за дијалог и све конструктивне предлоге који воде унапређењу система социјалне заштите у Републици Србији, социјалној сигурности и добробити свих њених грађана, поручила је министарка проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на Tематском друштвеном дијалогу о систему социјалне заштите у Републици Србији. 

 

Кисић Тепавчевић је истакла да су социјална сигурност и пружање социјалне заштите онима којима је помоћ најпотребнија међу приоритетима рада Владе Републике Србије и Министарства.

 

Водећи се тим циљем, Министарство је, како је навела Кисић Тепавчевић, свакодневно посвећено унапређењу стања социјалне заштите, од израде нових закона и стратешких докумената, побољшања система социјалних услуга, до јачања кадровских капацитета институција социјалне заштите.

 

Кисић Тепавчевић је подсетила да су у изради два важна стратешка документа – Стратегије о социјалној заштити и Стратегије деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници за период 2021-2026. године, са пратећим акционим плановима, а да се ради и на изради измена Закона о социјалној заштити.

 

„Доношење нових закона и стратегија није само по себи циљ, то ће нам омогућити да ефикасније и рационалније усмеримо све наше активности и пружимо помоћ онима којима је најпотребнија“, нагласила је Кисић Тепавчевић.

 

Како је подсетила, у фебруару ове године усвојен је, након више деценија, Закон о социјалној карти, који ће омогућити да се на основу идентификовања социо-економског статуса појединца препознају они којима је помоћ најпотребнија, који ће много лакше и брже моћи да остварују своја права.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је нагласила да током пандемије Ковид 19 исплата социјалних давања није каснила и да, за разлику од неких других држава, није било никаквих застоја.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је рекла и да у највећем броју установа социјалне заштите вирус није успео да уђе, чему су највише допринели запослени у тим установама, који су прави хероји пандемије. 

 

Подсећајући да је процес вакцинације у нашој земљи почео у геронтолошким центрима, Кисић Тепавчевић је рекла да је у тим установама обухват вакцинације око 90 одсто, док је међу запосленима тај проценат око 80 одсто, што је најбољи обухват када су у питању професионалне категорије. 

 

Друштвени дијалог на тему система социјалне заштите у Републици Србији организовало је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, а министарка Гордана Чомић рекла је да је циљ да размена мишљења допринесе још бољем раду надлежних институција и побољшању услуга за све непосредне кориснике социјалне заштите.