Aa

Aa

Други циклус програма „Моја прва плата“ – око 9.000 младих добија прилику да заснује први радни однос

Други циклус програма „Моја прва плата“ – око 9.000 младих добија прилику да заснује први радни однос

Други циклус програма „Моја прва плата“ – око 9.000 младих добија прилику да заснује први радни однос

Читај ми

У претходном периоду доста је урађено на побољшању положаја младих на тржишту рада, а нарочито успешним се показао програм „Моја прва плата“, кроз чији ће други циклус око 9.000 младих добити прилику да заснује први радни однос, истакла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић на конференцији „Данас млади, сутра лидери – мере Републике Србије за бољи положај младих на тржишту рада“, која је одржана у Привредној комори Србије.

 

Министарка Кисић рекла је да је Влада Републике Србије одлучила да буде спроведен и други циклус овог програма, будући да су у првом постигнути веома добри резултати и да се већина младих показала као одговорна и савесна и да је искористило шансу за посао.

 

Поред тог програма, младима су доступне и мере активне политике запошљавања, рекла је Кисић и додала да је у току прошле године 5.770 младих добило директну финансијску подршку кроз самозапошљавање, додатне обуке.

 

Проф. др Кисић је указала и на значај програма „Гаранција за младе“, који се спроводи у земљама ЕУ, а који подразумева да млади добију квалитетну понуду за посао, наставак образовања, праксу или обуку у року од четири месеца од уласка у статус незапослености или завршетка формалног образовања.

 

Република Србија је потврдила Декларацију Западног Балкана о одрживој интеграцији младих на тржиште рада на прошлогодишњем Другом министарском састанку Европска  унија – Западни Балкан у Словенији, а Влада Републике Србије је у јануару ове године формирала Координационо тело за израду и праћење спровођења Плана имплементације Гаранције за младе. 

 

Прва фаза је успостављање механизма за израду Плана имплементације, као и за праћење његове реализације, а план је да та фаза буде готова крајем јуна ове године, додала је Кисић.