Aa

Aa

Доступност образовању особама са инвалидитетом

Доступност образовању особама са инвалидитетом

Читај ми

БЕОГРАД - Дужност Министарства рада, али и читавог друштва јесте да се особама са инвалидитетом обезбеди потпуна доступност образовању, а захваљујући томе и запошљавању, поручио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.
Србија ће бити успесна и хумана онолико колико буде омогућила да све особе са инвалидитетом учествују у њеном свакодневном животу, односно, у свему ономе што сматрамо животом, рекао је Вулин након обиласка Школе за оштећене слухом - наглуве "Стефан Дечански" поводом обележавања школске славе Светог Саве.
''Особе са инвалидитетом нису никакве особе са посебним потребама. Њихове потребе су потребе као и сваког другог људског бића - да се образују, раде, заснивају породицу, да се лече и да им друштво и читава земља буду доступни као и било којој другој особи'', указао је он.
Наводећи да деца у школи ''Стефан Дечански'' уче, раде и припремају се за живот, Вулин је истакао да је дужност министарства, али и читавог друштва да се особама са инвалидитетом обезбеди доступност образовању, а захваљујући томе и запошљавњу, па и самом животу који ће бити добар или лош колико и било ком другом грађанину ове земље.
''То је наш задатак, наша мисија. Особе са инвалидитетом нису ничији терет, већ су људи којима се мора оставити могућност да се школују, раде, боре за сопствени живот'', рекао је министар Вулин.

Према његовим речима, деца и родитељи који имају децу са одређеним хендикепом нам показују, својом храброшћу, како се решавају прави проблеми у животу и колико је важно да читаво друштво то разуме и да никада не оступи од тога.

''Министарство рада ће кроз своје иструменте наставити да се бори за побољшање положаја особа са инвалидитетом. Надамо се да ћемо ове године имати још већу стопу запошљавања особа са инвалидитетом иако је 2016. година била далеко најбоља од када се врши запошљавања особа са инвалидитетом преко Националне службе за запошљавање'', рекао је Вулин.

Како је навео, обезбеђена су и већа средства за запосљавања, али и већа средства за подршку организацијама које окупљају особе са инвалидитетом.

Директорка школе "Стефан Дечански" Лепа Петровић подсетила је да је та школа једна од најстаријих и да ове године слави 120 година постојања.

Наводећи да је ове године школа добила Светосавску награду, али и награду Миодраг Матић, Петровић је истакао награде нису случајно дошле јер су иза школе велики успеси ученика.

Како је указала, посета министра значи да је школа уважена, а Светосавска награда обавезује да и убудуће школа буде добра и да прати теденције савременог образовања.

''Имамо 180 ученика. У школи је заступљен цео систем од прешколског образовања до основне и средње школе. У средњој школи имамо шест подручија рада и 16 образовних профила који су иновирани и који прате тенденције тржишта рада'', рекла је Петровић.