Aa

Aa

Донација Јапана за социјалне установе, школе, домове здравља...

Донација Јапана за социјалне установе, школе, домове здравља...

Читај ми

БЕОГРАД - Амбасада Јапана у Србији уручила је данас донацију у износу од 459.016 евра за домове здравља у Мерошини и Малом Црнићу, основне школе у Тутину и Куршумлији, ЈКП Сента, Дом за смештај одраслих лица Кулина и Савез слепих Србије.

Уговоре је потписао амбасадор Јапана Ђуићи Такахара са представницима домова здравља, школа, предузећа и социјалних установа, а циљ донације је подршка унапређењу здравствене заштите, образовања, заштите животне средине и социкјалне заштите.

"Пројекти који су нас ујединили данас реализоваће се програмом директне подршке локалним заједницима и невладиним организацијама", поручио је Такахара додајући да је од 1999. године око 180 пројеката тог типа спроведено у Србији, углавном у здравству, образовању, социјалној и заштити животне средине.

Подсећајући да су данас потписани уговори за седам пројеката, он је навео да је програм намењен брзој мобилизацији новчаних средстава за спровођење пројеката да би се хитро остварила добробит за локално становништво, иако су средства по појединачном пројекту ограничена.

Такахара је истакао да ће пројекти у области здравства обезбедити амбулантна возила и медицинску опрему за два Дома здравља са циљем да подигну ниво пружања здравствених услуга.

Како је рекао, што се тиче пројекта за образовање, реновирањем две основне школе, предвиђено је стварање бољих услова за учење, док ће у области заштите животне средине, замена старог камиона за одвожење смећа, нови побољшати јавну хигијену у општини.

Он је навео и да пројекти у области друштвене заштите треба да подстакну активнији живот људи са инвалидитетом и сметњама тако што ће обезбедити Брајеве штампаче и сличну опрему, али и рампе за инвалидска колица у Дому.

"Надам се да ће везе између седам општина у којима ће пројекти бити реализовани и Јапана бити додатно ојачане", рекао је Такахара.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић захвалио се влади и народу Јапана на помоћи важним установама у систему социјалне заштите Србије.

Он је подсетио да је Јапан својим донацијама помогао и у решавању мигрантске кризе, али прошле године и након поплава које су погодиле Србију.

Државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић захвалио се јапанском народу и влади како на данашњој донацији, тако и на свим досадашњим активностима по питању донација на унапређењу хуманитарне, развојне и техничке помоћи у Србији.

Он је навео да је данашњом донацијом у домену здравства, кроз опремање два дома здравља, издвојено укупно 120.000 евра за набавку ултразвучног апарата, амбулатних возила, аутоклава и сета опреме за физикалну медицину.