Aa

Aa

Ђорђевић: Влада Републике Србије улаже значајне напоре у решавању питања економских миграција

Ђорђевић: Влада Републике Србије улаже значајне напоре у решавању питања економских миграција

Ђорђевић: Влада Републике Србије улаже значајне напоре у решавању питања економских миграција

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић свечано је отворио Округли сто на тему „Емиграција радне снаге“ и том приликом нагласио да Влада Република Србија, уз свестрану подршку председника Александра Вучића, улаже значајне напоре у решавању питања економских миграција. 

 

Ђорђевић је подсетио да је одлуком Владе, а на предлог ресора којим руководи, у јануару основано Координационо тело за праћење токова економских миграција чији је циљ превенција даљег одласка грађана Републике Србије у иностранство, подстицање повратка стручњака из дијаспоре, као и стварање пословног и привредног амбијента за долазак страних стручњака. 

 

„Друштвено одговорним мерама као што су дигитализација, стварање околности у којима грађани могу лакше да остваре своја права, израдом социјалних карата, држава подиже квалитет живота свих грађана и тиме директно утиче на смањење економских миграција. Један од примера је и увођење флексибилног радног времена, како би омогућили запосленима да избалансирају своје пословне и приватне обавезе и да могу да проводе више времена са својим породицама“, навео је министар и додао да се креирањем нових радних места и уређењем тржишта рада побољшава материјални положај грађана што је један од услова превенције економских миграција.

 

У току је израда ex-ante анализе ефеката, као и Националне Стратегије о економским миграцијама за период од 2021. до 2027. године, рекао је министар и додао да ће до краја децембра бити одржана и јавна расправа о нацрту Стратегије у сарадњи са Привредном комором Србије.

 

Округли сто „Емиграција радне снаге“ је први тематски Округли сто ове врсте, који Република Србија организује као актуелни председавајући Јадранско – јонском иницијативом и Стратегијом Европске комисије за Јадранско – јонски регион (ЕУСАИР) од 1. јуна 2019. године.

 

Генерани секретар Јадранско-јонске иницијативе Њ. Е. Фабио Пиљапоко захвалио се министру Ђорђевићу на учешћу на Округлом столу и истакао да је ово први пут да је на оваквом догађају присутан министар за рад, што је за њега и остале представнике ницијативе изузетна част.