Aa

Aa

Ђорђевић : Успешна сарадња Министарства и ГИЗ-а даје резултате из године у годину

Ђорђевић : Успешна сарадња Министарства и ГИЗ-а даје резултате из године у годину

Ђорђевић : Успешна сарадња Министарства и ГИЗ-а даје резултате из године у годину

Читај ми

„Програм „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“, чија укупна вредност износи око 15,5 милиона евра, и који је спроведен  у периоду од октобра 2018. године до марта ове, имао је за фокус подстицање ангажовања радно способних припадника ромске националне мањине на формалном тржишту рада, побољшање њихове запослености, запошљавања и економског оснаживања, посебно оних Рома мушкараца и жена који припадају категоријама незапослених лица које је тешко запослити по више основа,“ изјавио је државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миомир Ђорђевић на завршној конференцији поводом завршетка пројекта који је Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) спровела заједно са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и партнерима.

 

Ђорђевић је том приликом истакао да је посебно  значајно да је кроз овај пројекат,  пружена подршка у припреми Стратегије запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године и Акционог плана за период од 2021. до 2023. године за спровођење Стратегије.

 

„Значајно је да се и нови пројекат „Социјална инклузија у Србији“, који ће Министарство спроводити са ГИЗ-ом, у периоду од априла 2023. до марта 2026. године, укупне вредности од око 9,5 милиона евра, надовезује на резултате пројеката „Услуге социјалне заштите за осетљиве групе“ и „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“,  са циљем осигурања подршке у побољшању социјалног и економског укључивања најосетљивијих група у Србији,“ закључио је Ђорђевић .

 

Говорећи о незапослености и њеној корелацији са степеном образовања, лица без квалификација или са ниским нивоом квалификација, Ђорђевић је навео да  Роми и Ромкиње чине 88,6% укупне регистроване незапослености, лица са средњим образовањем 10,7%, док је удео лица са високим образовањем 0,7%, што је значајно неповољније у односу на карактеристике укупне регистроване незапослености.  Баш зато је, истиче Ђорђевић, фаворизација наставка образовања код ромске популације од великог значаја.

 

„У оквиру мера Стручна пракса и Приправништво за младе са високим образовањем, Ромима је дат приоритет за укључивање у исте, па је током прошле године укључено  25 Рома, у Приправништво за младе са високим образовањем 44 Рома, док је програмом „Моја прва плата“ обухваћено 59 Рома,“ истакао је државни секретар додајући да ће  Министарство  наставити са пружањем подршке оваквим активностима.

 

Ђорђевић је такође напоменуо да припадници ромске националне мањине имају и приоритет приликом укључивања у мере активне политике запошљавања, тако да је током 2022. године 2.312 Рома укључено  у  финансијске мере АПЗ, што представља удео од 12,6% у укупном броју лица укључених у ове мере.

 

Подсећајући да је  у оквиру немачко-српске развојне сарадње, септембра 2017. године покренут пројекат “Иницијатива за инклузију”, са намером да пружи подршку градовима и општинама Србије у настојању да развију иновативна и одржива решења за запошљавање маргинализованих и теже запошљивих група становништва, Ђорђевић је истакао да је током три фазе спровођења Инцијативе, у укупно 26 градова и општина широм Србије, запослено  више стотина лица.

 

Овом приликом Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања додељена је захвалница за успешну сарадњу и допринос инклузији Рома, Ромкиња и других маргинализованих група у Србији.