Aa

Aa

Ђорђевић у посети Израелу

Ђорђевић у посети Израелу

Ђорђевић у посети Израелу

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић током званичне посете Држави Израел, састао се са госпођом Офром Коен, оснивачем програма "Учење кроз музику за особе са инвалидитетом", госпођом Шаном Краковски, извршном директорком Центра телавивске општине који окупља младе предузетнике, као и господином Ири Мелцером, представником компаније Орцам, која се бави израдом помагала високе технологије која су намењена особама са инвалидитетом.


Министар Ђорђевић упознао је саговорнике са делокругом рада ресора којим руководи, где је посебно истакао значај подстицаја и помоћи којима се унапређује запошљавање и унапређење положаја особа са инвалидитетом. Министар се такође осврнуо и на Стратегију за економске миграције за период 2021-2027. године, као и Акциони план, чија је основна визија успоравање одласка радно активног становништва, као и привлачење високообразованих стручних кадрова из иностранства.


Саговорници су представили иновативне и инспиративне идеје када је реч о бризи о особама са инвалидитетом, као и мере и активности намењене професионалној рехабилитацији. Овом приликом госпођа Коен истакла је да музика представља универзални језик, који на најбољи начин помаже инкузију у друштво особа са инвалидитетом. Замисао програма је побољшање квалитета њиховог живота и отварање могућности за учење, самосталност и повезивање са осталим члановима заједнице. Директорка Центра за младе предузетнике представила је програме који имају за циљ повратак израелских држављана, као и програме за привлачење других стручњака и изразила жељу за сарадњом са нашом земљом, управо кроз заједничке пројекте. 


Она је истакла да се посебна пажња посвећује остваривању везе између потенцијалних инвеститора и великих компанија, као и градских власти у циљу имплементације решења у области социјалне заштите.  "Центар настоји да допринесе најбољем коришћењу талената међу младима и у крајњем исходу, подигне социо-економски квалитет живота и повећа запосленост", рекла је она.


Током радне вечере, министар Ђорђевић састао се са Њ.Е. Даном Орјаном из Министарства спољних послова Државе Израел, који је на челу Сектора за сарадњу с балканским државама и нерезиденцијални амбасадор Државе Израел у Републици Северној Македонији и госпођом Адином Тал оснивачем културног центра "НаЛагаат" и културним социјалним предузетником.


Министар је са саговорницима разговарао о услугама социјалне заштите са акцентом на услугама за стара лица. Том приликом разматрани су потенцијални видови сарадње са овим културним центром уз подршку Министарства спољних послова Државе Израел.