Aa

Aa

Ђорђевић: Сва деца у Србији морају да одрастају у безбедном и подстицајном окружењу

Ђорђевић: Сва деца у Србији морају да одрастају у безбедном и подстицајном окружењу

Ђорђевић: Сва деца у Србији морају да одрастају у безбедном и подстицајном окружењу

Читај ми

Председница Народне скупштине Републике Србије и председница Одбора за права детета Народне скупштине Маја Гојковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и државни секретар Стана Божовић, отворили су јавну расправу о Предлогу стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља за период од 2020. до 2023. године са двогодишњим акционим планом.

 

Председница Народне скупштине Маја Гојковић рекла је да је ова расправа идеална прилика да се размене мишљења представника државних институција, УНИЦЕФ-а и грађана и истакла да је спречавање било ког облика насиља над децом, приоритет рада свих државних органа.

 

„Насиље над децом је глобални проблем и постоји у целом свету, а не само код нас. Заштита деце од насиља је тема којом морамо свакодневно сви заједно да се бавимо. Искуства у детињству утичу на касније обликовање човека и његову будућност  и обележавају га као личност. Зато је обавеза наше државе да свој деци обезбеди сигурно и безбрижно детињство“, рекла је Гојковић.

 

Министар Ђорђевић рекао је да насиље над дететом представља грубо кршење људских права и не може се пронаћи никакво оправдање за такву појаву, нарочито уколико се узме у обзир циљ, који је прокламовала Влада Републике Србије о нултој толеранцији на било који облик насиља.

 

„Чинимо све напоре како би Републику Србију изградили као земљу толеранције и спокојних и достојанствених грађана. У Републици Србији нема места за мржњу и било какву дискриминацију, већ за поштовање и уважавање сваког без обзира на верско или политичко опредељење, године старости, припадност једној или другој раси или нацији, а чему би требало да допринесе и Стратегија о којој данас водимо јавну расправу. Она је и допринос Републике Србије на путу придружења европској породици у којој се поштују све људске вредности“, истакао је Ђорђевић. 

 

Како је навео, Република Србија је пре годину дана приступила Глобалном партнерству за окончање насиља над децом, које промовише УНИЦЕФ. Том приликом, истакнуто је да Република Србији жели да буде део групе земаља иницијатора Глобалног партнерства и ради на сузбијању насиља над децом како би свако дете могло да живи, расте и развија се здравој средини. 

 

Према његовим речима, иницијатива за доношење будуће стратегије потекла је од Владиног Савета за права детета и саставни је део мера предвиђених Акционим планом за Поглавље 23 у процесу придруживања Европској унији. Основни принцип на којем се Предлог стратегије заснива јесте: поштовање и примена права детета садржаних у Конвенцији Уједињених нација о правима детета, према којој дете има право на слободу од свих облика насиља, злостављања, злоупотребе или занемаривања.

 

„Систем заштите деце од насиља може бити успешно унапређен кроз партнерства институција образовања и васпитања, здравствене и социјалне заштите унутрашњих послова и правосуђа, уз сталну сарадњу са невладиним организацијама, породицама и појединцима. Да би се постигла ефикасна заштита, потребно је да међу њима постоји добра и координирана сарадња и јасно дефинисане улоге и кораци у процесу заштите, а то нуди и решава ова стратегија са двогодишњим акционим планом“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је подсетио и да је Министарство је у претходних неколико година радило на припреми Нацрта закона о правима детета и заштитнику права детета, који се налазио у јавној расправи у јуну ове године. 

 

„Верујем да ће се овај закон што пре наћи у скупштинској процедури како би био направљен важан корак на остварењу заједничког циља, а то је да сва деца у Србији одрастају у безбедном и подстицајном окружењу у коме се, између осталог, у потпуности поштује право детета на заштиту од свих видова насиља“, закључио је.