Aa

Aa

Ђорђевић са представницима 13 земаља о социјалном осигурању

Ђорђевић са представницима 13 земаља о социјалном осигурању

Ђорђевић са представницима 13 земаља о социјалном осигурању

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се данас са представницима 13 земаља чланица Европског удружења медицинских стручњака из области осигурања и социјалног осигурања, како би разговарали о актуелностима из ове области и начинима за унапређивање система социјалне заштите.

 

Овом приликом Ђорђевић је нагласио да је Републици Србији, која је од 2012. године укључена у рад EUMASS кроз активно чланство Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, размена искустава са осталим чланицама веома драгоцена.

 

„Социјална заштита је људско право сваког грађанина наше земље, а у сарадњи са Ђорђевић-ом, Влада Републике Србије ће моћи да изгради још јаче друштво, које ће имати социјалну заштиту и социјалну сигурност на највећем могућем нивоу. Разменили смо искуства, отварали теме и питања која су нама посебно корисна и разговарали о доношењу важних одлука“ рекао је министар.

 

Ђорђевић је овом приликом истакао да се на годишњем нивоу у Србији обави преко 90.000 медицинских вештачења по основу захтева из више области.

 

Ђорђевић је, такође, истакао да ће Србија ускоро имплементирати систем социјалних карата, које ће функционисати по узору на Данску, која има најсавременији и најефикаснији Закон о социјалним картама.

 

„Као што су наложили председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Ане Брнабић, трудимо се да стандарде и законе наше државе подигнемо на највиши могући ниво, и верујем да ћемо у томе и успети и то не само када је реч о социјалним картама, већ у свим сферама, јер то наши грађани заслужују“ рекао је министар.

 

У име Европског удружења медицинских стручњака из области осигурања и социјалног осигурања, Жан Пјер Шенкеларс (Jean-Pierre Schenkelaars) рекао је свака земља заслужује да има најбољу социјалну заштиту.

„Веома је важно да изградимо мостове између различитих сфера социјалне сигурности, како би људи могли да уживају у истим правима, а то можемо постићи само ако делимо искуства и учимо једни од других. Тако ћемо успети да изградимо социјалну сигурност и да свака земља има најбољу социјалну заштиту колико је то могуће, јер  она треба да буде у складу са оном коју вреднује Европска унија и за коју се она залаже“ рекао је он.

Састанку су присуствовали представници EUMASS-а из Белгије, Босне и Херцеговине, Чешке, Естоније, Француске, Немачке, Холандије, Пољске, Словачке, Словеније, Шведске, Швајцарске и Финске.