Aa

Aa

Ђорђевић са Пашалићем о унапређењу сарадње

Ђорђевић са Пашалићем о унапређењу сарадње

Ђорђевић са Пашалићем о унапређењу сарадње

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић са сарадницима састао се данас са заштитником грађана Зораном Пашалићем како би разговарали о унапређењу сарадње у вези са актуелним питањима у области социјалне заштите.


Министар Ђорђевић и заштитник грађана Пашалић истакли су неопходност сарадње државних институција у различитим областима, као и потребу унапређења будућег заједничког рада у циљу заштите права свих грађана у Републици Србији. 

 

Стога је министар Ђорђевић иницирао разговор са заштитником грађана Пашалићем како би га информисао о досадашњим предузетим мерама, а посебно је било речи о оним мерама које су спроведене након недавне погибије радника на градилишту.

 

„Инспекторат за рад све своје активности обавља у складу са законом, врши континуирано ванредне и  редовне инспекцијске надзоре како би сви радници у Србији били безбедни и остварили сва права која им припадају. Међутим, да би мере које предузимају инспектори рада имале пуни ефекат на доследнију примену прописа у области радних односа и безбедности на раду, нарочито на примену превентивних мера у области безбедности и здравља на раду и смањење броја повреда на раду, морају и други надлежни органи, као што су судови и тужилаштва, да предузимају одговарајуће мере у домену својих надлежности“, рекао је Ђорђевић.

 

Овом приликом, в.д. директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић рекао је да је можда највећи проблем застаревање предмета.

 

„У току 2017. године чак 47 одсто, а 2018. и  2019. године  42 одсто предмета, које је Инспекторат упутио судовима и тужилаштву на даље поступање, је застарело“, истакао је Ђуровић.


Заштитник грађана Зоран Пашалић истакао је да је циљ рада његове институције да се проблеми са којима се грађани Србије сусрећу, решавају на најефикаснији начин и изразио очекивања да ће се у наредном периоду успоставити боља сарадња два органа.


„У циљу заштите и унапређења људских и мањинских права, али и ефикаснијег рада два органа, потребно је успоставити контакт особе у Заштитнику грађана (на нивоу заменика заштитника грађана) и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, како би проблеми грађана са којима се свакодневно сусрећемо решили у најкраћем могућем року и без превеликих бирократских процедура“, нагласио је Пашалић.


Такође, Ђорђевић и Пашалић су се договорили да у уторак заједно посете Дом за одрасла инвалидна лица у Земуну, како би се лично уверили у каквим условима живе корисници ове установе.