Aa

Aa

Ђорђевић: Република Србија изузетно почаствована што ће конференција „Бесмртни пук“ бити одржана у Београду

Ђорђевић: Република Србија изузетно почаствована што ће конференција „Бесмртни пук“ бити одржана у Београду

Ђорђевић: Република Србија изузетно почаствована што ће конференција „Бесмртни пук“ бити одржана у Београду

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је да je Република Србија изузетно почаствована што ће велика међународна конференција „Бесмртни пук“, бити одржана први пут ван граница Русије у Дому војске, у Београду.

 

Министар је рекао да ће предстојећа конференција бити прилика и да се подигне глас против ревизије историје, јер како је истакао, има оних који покушавају да умање улогу Срба и Руса, и у Другом и у Првом светском рату, те да "губитници" желе другачије да прикажу своју улогу у тим ратовима.

 

„Бесмртни пук окупља учеснике Другог светског рата и њихове потомке како се не би заборавило шта се дешавало током антифашистичке борбе у којој су највеће жртве дали руски и српски народ. Република Србија је изузетно почаствована што ће удружење Бесмртни пук Русије, које подржава председник Русије Владимир Путин, бити организатор тог догађаја. То је јединствена прилика да се чује глас истине и спречи манипулација историјским чињеницама“, рекао је министар и подсетио да је шетња Бесмртног пука у Србији ушла у државни програм манифестација и да ће се одржавати сваког 9. маја.

 

Руководилац извршног комитета "Бесмртног пука Русије" Артјом Хуторској изјавио је да је Београд одабран за домаћина, између осталог и због обележавања 75. годишњице од ослобођења Београда од нацистичке окупације која се обележава 20. октобра.

 

Према његовим речима,  током скупа у Дому Војске Србије, биће приказан и филм "Срећа у коверти", а чија се премијера у Москви очекује у марту 2020. Хуторској је захвалио Ђорђевићу за организацију те конференције и честитао годишњицу ослобођења града.

 

Међународна конференција „Бесмртни пук“ која се на Дан победе одржава у свим деловима света, осим на Антарктику, биће одржана први пут ван граница Русије и то у Београду, у Дому војске 25. и 26. септембра, а на њој ће учествовати око 80 делегата из 55 земаља, међу којима и 10 делегата из Србије.

 

Бесмртни пук је шетња, која је из локалног прокета прерасла у глобални. У Москви марш предводи председник Русије Владимир Путин, а на једном од њих као гост Путина био је и председник Србије Александар Вучић.