Aa

Aa

Ђорђевић разговарао са представницима Националне организације особа са инвалидитетом Србије и њеним савезима

Ђорђевић разговарао са представницима Националне организације особа са инвалидитетом Србије и њеним савезима

Ђорђевић разговарао са представницима Националне организације особа са инвалидитетом Србије и њеним савезима

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, одржали су састанак са представницима Националне организације особа са инвалидитетом Србије (НООИС) и представницима савеза који су чланице НООИС-а, поводом Програмског конкурса за 2021. годину за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији.

 

Поменутим конкурсом финансирају се програмске активности савеза удружења особа са инвалидитетом на републичком и покрајинском нивоу и локалних удружења у њиховом саставу. 

 

Министар Ђорђевић рекао је да је ово само један у низу заједничких састанака Министарства и представника удружења особа са инвалидитетом, који се континуирано одржавају и да ће се та пракса наставити и у будућности.

 

„Верујем да ћемо заједничким напорима и залагањем Министарства и НООИС-а успети да унапређујемо већ постојећу добру сарадња коју имамо. Доста смо већ постигли кад је у питању остваривање једнаких права особа са инвалидитетом, њихове боље интеграције у друштво и већег запошљавања. Када будемо престали да људе делимо на мушкарце, жене, особе без и са инвалидитетом, тада ћемо сигурно као друштво напредовати у сваком смислу”, поручио је министар.

 

Такође, када је реч о новом Закону о социјалној заштити ,чије је доношење кључно за унапређење положаја особа са инвалидитетом, Ђорђевић је истакао да ће у самој  процедури учествовати и представници савеза, јер су, како каже, њихова мишљења, идеје и ставови од велике важности. 

 

На састанку је разговарано и о досадашњим резултатима, а представницима савеза дата је могућност да изнесу своје предлоге за унапређење конкурсних процедура. 

 

Председник НООИС-а Милан Стошић и извршна директорка Иванка Јовановић истакли су да је одржавање оваквих састанака изузетно значајно за унапређење положаја особа са инвалидитетом уз уверење да ће партнерство између инвалидског покрета и ресорног министарства бити настављено у истом духу и да ће се најважније одлуке доносити кроз консултативни процес, у складу са Конвенцијом УН о правима особа са инвалидитетом.   

 

Након састанка изабрани су победници фото-конкурса „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА”, на ком је учествовало 26 фотографија чланова савеза и удружења особа са инвалидитетом из целе Републике Србије, а који је спроведен у оквиру истоимене кампање коју је Министарство у јануару месецу покренуло у сарадњи са НООИС-ом. 

 

За најбољу фотографију изабрана је фотографија Александра Радишића (Златибор) - Софијин и Лукин први рођендан, друго место заузела је фотографија Кристине Грбовић (Чачак) - Родитељство без баријера, док треће место равноправно деле фотографије Милице Вељковић (Нови Сад) - Љубав прихвата различитости и Милице Кнежевић (Зрењанин) - Најлепши и најприступачнији видиковац се осваја љубављу.

 

Награђене, као и фотографије свих осталих учесника на конкурсу, бити промовисана 3. децембра 2020. године када се обележава Међународни дан особа са инвалидитетом.