Aa

Aa

Ђорђевић посетио Врање: Брига о најстаријима и деци је приоритет

Ђорђевић посетио Врање: Брига о најстаријима и деци је приоритет

Ђорђевић посетио Врање: Брига о најстаријима и деци је приоритет

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић приликом посете Врању обишао је Центар за социјални рад где је кроз разговор са запосленима представио планове ресорног Министарства, који подразумевају бољу систематизацију радних места у установама социјалне заштите, као и нови начин изградње центара за социјални рад.

 

„Идеја је да сви центри за социјални рад у Србији буду једнобразни, да буду издвојени из центра града, имају кутак за децу, чекаонице, паркинг. Желимо да најстручнији људи раде у тим условима и да имају најбољи систем обезбеђења, а нова систематизација и попуњавање радних места вршиће се по броју становника и  њиховим потребама”, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је током посете истакао да је брига о најстаријим грађанима један од приоритета и да ће управо ради пружања додатних услуга држава подржати отварање приватних домова.

 

„Надам се да ће се и у Врању изградити приватни дом за старе, јер се на тај начин решавају проблеми смештаја старих лица, а истовремено отварају и нова радна места“, рекао је Ђорђевић.

 

Овом приликом министар је обишао бебу Марију, која је збринута у Здравственом центру Врање, а коју је мајка оставила након порођаја.

 

"Беба је добро и лепо напредује. Све тече ка томе да ових дана пређе у одговарајућу хранитељску породицу. Овакви случајеви не смеју да се дешавају. То је трагедија не само за то дете већ за све нас као друштво. Држава има механизме за решавање таквих ситуација, али ћемо радити на унапређењу кроз законодавни оквир", истакао је Ђорђевић.

 

Он је додао и да се разматрају и друге могућности за хитан пријем новорођенчади те да је једна од опција и такозвани модел "топле собе", који подразумева простор за прихват бебе при здравственим установама у које би мајке могле слободно да уђу и оставе бебу на сигурном, ако се већ одлуче да је не желе.

 

Ђорђевић је у Врању посетио и Градску општину Врањска бања и сигурну кућу, као и градски одбор СУБНОР-а Врање где му је додељена захвалница за досадашњи рад и залагање да они који су се борили за нашу земљу не буду заборављени, већ да им се омогуће сва права која имају.