Aa

Aa

Ђорђевић положио венац на споменик Сенћанској бици у Сенти

Ђорђевић положио венац на споменик Сенћанској бици у Сенти

Ђорђевић положио венац на споменик Сенћанској бици у Сенти

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић положио је венац на споменик Сенћанској бици у Сенти, поводом обележавања 322. годишњице Сенћанске битке, једне од најважнијих, преломних битака Великог рата вођеног од 1683. до 1699. године. 

 

„Пре тачно 322 године борио се, раме уз раме, заначајан број припадника мађарског и српског народа, народа који и данас у миру и слози живе и раде једнан поред другог и један са другим на простору Аутономне покрајине Војводине и града Сенте“, истакао је министар и додао да је и данас такође потребно да се према важним догађајима из наше заједничке прошлости односимо са дужним разумевањем и пијететом.

 

Како је рекао, изазови данашњице од нас не захтевају јуначке подвиге на мегданима и поприштима великих битака као у данима херојске прошлости, али борба за унапређење људских права, подизање животног стандарда, примену европских вредности, владавину права и оснаживање институција јесу вредности које делимо са нашим мађарским суседима и којима смо у потпуности посвећени. 

 

Министар је нагласио да сви морамо да искажемо поштовање невиним жртвама и свим борцима који су свесно одлазили у смрт борећи се за исте цивилизацијске вредности за које се и ми данас залажемо, чиме су омогућили да се родимо и живимо као слободни људи.

 

„Узајамно разумевање и односи између наше две земље данас су на свом историјском максимуму. Веома је важан и драгоцен однос који су председници Републике Србије и Републике Мађарске, Александар Вучић и Јанош Адер, успоставили залажући се, крајње одговорно, за заједничке иницијативе којима се на адекватан начин вреднују и поштују људи и догађаји из наше заједничке историје. Недавно откривање споменика Сибињанин Јанку у Земуну и најава изградње споменика Николи Тесли у Будимпешти јесу круна веома добрих билатералних односа две земље и најбоља илустрација поштовања и разумевања које наше земље имају једна према другој“, закључио је Ђорђевић.