Aa

Aa

Ђорђевић отворио Једанаести Београдски Интернационални Филмски Фестивал особа са инвалидитетом „БОСИФЕСТ 2020“

Ђорђевић отворио Једанаести Београдски Интернационални Филмски Фестивал особа са инвалидитетом „БОСИФЕСТ 2020“

Ђорђевић отворио Једанаести Београдски Интернационални Филмски Фестивал особа са инвалидитетом „БОСИФЕСТ 2020“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић свечано је отворио Једанаести Београдски Интернационални Филмски Фестивал особа са инвалидитетом „БОСИФЕСТ 2020“ у Југословенској кинотеци, који ће трајати од 19. до 21. октобра.

 

Министар Ђорђевић је том приликом истакао да је овај фестивал од изузетног значаја, јер  се кроз документарне филмове јавности приближава живот особа са инвалидитетом, њихове потешкоће, али и остварени успеси, чиме ће се смањити стереотипи који још увек нажалост постоје.

 

„Особе са инвалидитетом морају да имају једнаке могућности и да учествују у свим друштвеним активностима. То је циљ ресорног Министарства за који се свакодневно залажемо. Политика председника Србије Александра Вучића, којом се водимо, јесте да се положај особа са инвалидитетом унапређује, да се подстакне њихово веће запошљавање и да им се пруже адекватни услови који ће им олакшати свакодневни живот. Особе са инвалидитетом треба да знају и да осете да су равноправни чланови друштва у којем живе“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је истакао да је Министарство у сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом (НООИС) покренуло пројекат „Србија без баријера“ која је осмишљена како би се појединачне активности, које се реализују ради унапређења положаја особа са инвалидитетом, одвијале под заједничким слоганом и са препознатљивим визуелним идентитетом, као што су постављање рампи на објектима јавне намене, изградња инклузивних игралишта за децу са инвалидитетом, реконструкција и опремање објеката за особе са инвалидитетом, обележавање значајних датума инвалидског покрета. 

Свечаности је присуствовала помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљанa Барошевић.

 

Након свечаног отварања представљен је Израелски филм „Once upon a boy“ редитељa Ури Леви.

 

Босифест је јединствен филмски фестивал у нашој земљи, али и у светским оквирима, јер је његов комплетан програм посвећен темама живота особа са инвалидитетом, а филмови који се приказују релевантна су и запажена остварења документарног жанра.

 

У време трајања фестивала биће приказано 10 документарних филмова од укупно 90 који су из Европе, САД-а, Аустралије, Латинске Америке и Африке пристигли на конкурс на различите теме које се тичу особа са инвалидитетома, а по избору селектора  редитеља Гдина Игора Тохоља. Филмови који ће бити приказани на фестивалу долазе из Пољске, Чешке, Словеније, Мексика, Израела, Русије, Црне Горе, Хрватске, Италије...

У оквиру пратећег програма Фестивала биће одржана радионица „Интерактивни филм радионица филмског сценарија за особе са инвалидитетом“.