Aa

Aa

Ђорђевић: Неопходно је да младима обезбедимо боље услове на тржишту рада

Ђорђевић: Неопходно је да младима обезбедимо боље услове на тржишту рада

Ђорђевић: Неопходно је да младима обезбедимо боље услове на тржишту рада

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић учествовао је на панел дискусији „Самит младих 2019“ где је говорио на тему „Како побољшати положај младих на тржишту рада“ и том приликом истакао да је активно запошљавање младих, односно креирање бољих услова и прилика за њихово запошљавање, међу главним приоритетима ресорног министарства.

 

Министар Ђорђевић нагласио је да се кроз активности које реализује Министарство младима даје посебан значај, јер је њихова улога за друштво у целини изузетна и пресудна. Како је навео, млади представљају будућност сваке земље и да бисмо као држава напредовали у сваком погледу, неопходно је да се створе бољи услови за њихов живот и рад.  

 

„Влада Србије предузела је одређене мере активне политике запошљавања, како би тржиште рада препознало потребе младих људи и то ће наставити и у будућности. Следеће недеље почиње и јавна расправа за Акциони план запошљавања за 2020. годину, где је акценат управо на теже запошљивим лицима, на појединце који дуго траже запослење и младе који не могу да се запосле у струци“, рекао је Ђорђевић и додао да Министарство последњих година издваја значајна финансијска средства и за обуке ради стицања знања и вештина потребних на тржишту рада, укључујући и специјалистичке информатичке обуке, будући да ИТ сектор има висок потенцијал за раст и креирање нових радних места.

 

Како је министар истакао, један од великих изазова са којима се као држава суочавамо јесу  и економске миграције младих и управо зато основан је Координациони тим за праћење токова миграција, како би се млади задржали у својој земљи, вратили они који су већ отишли, али и привукли страни држављани. 

 

„Влада Републике Србије жели да направи бољу процену за којим радним местима постоји највећа потражња у различитим деловима наше земље. Посебна пажња усмерена је на мање градове и слабије развијене средине, како би се што већем броју младих пружила шанса да дођу до посла“, навео је министар. 

 

Према његовим речима, велику улогу у запошљавању грађана има Национална служба за запошљавање која у наредном периоду мора да унапреди свој систем рада.

 

„Један од важних циљева је да улажемо у радну снагу и да свима, а посебно младим људима омогућимо да стекну више образовања од онога које имају. Међутим, неинформисаност младих о могућностима које им се нуде је велики проблем и стога је један од важних циљева за наредну годину приближавање рада НСЗ-а како би што брже и једноставније дошли до посла. Запослени у НСЗ-у морају да буду у непосредном контакту са послодавцима како би били упућени у потребе тржишта рада, односно који кадар је потребно ангажовати ради израде бољих и ефикаснијих планова за запошљавање“, рекао је министар и додао да у наредних годину дана очекује далеко позитивније резултате, када је у питању запошљавање младих.