Aa

Aa

Ђорђевић: Некада Вилсон и Пупин, данас Вучић и Трамп

Ђорђевић: Некада Вилсон и Пупин, данас Вучић и Трамп

Ђорђевић: Некада Вилсон и Пупин, данас Вучић и Трамп

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је промоцији књиге „Кад се вијорила српска застава на Белој кући“ и свечаном отварању изложбе „Српски добровољци из САД - допринос Пупина и Вилсона у мобилизацији и Версајском миру“.

 

Како је Ђорђевић навео, према расположивим документима, српских добровољаца у Великом рату било је око 214.000, а само у пробоју Солунског фронта око 83.000. Према његовим речима, о њима је писано у разним приликама и за различите потребе, али још увек недовољно да би се ова тема довољно расветлила и поставила на оно место у култури нашег сећања, на којем засигурно мора да се нађе.

 

„Данашњи догађај је прилика да том циљу будемо ближи и жељом да се улога и значај добровољаца из САД обележи и на овај начин. За судбину многих добровољаца, пре свих оних који су дошли из САД, нису сазнали чак ни њихови најближи, није се ни знало да су ратовали као добровољци, још мање да су погинули, јер њих неретко није имао ко у бој да испрати и да их оплакује. Њихове породице и родбина знали су да су се упутили у бољи живот преко океана, али не и да су се вратили да бране Србију“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је напоменуо и да има оних који су преживели све страхоте Великог рата, као што су деветорица браће Вајагића који су се, сви до једног, а након уласка САД у Први светски рат пријавили као добровољци на једном скупу Српске народне одбране и добровољно ступили у српски добровољачки батаљон „Милош Обилић“. 

 

„Тих, нових, девет Југовића, исписали су још једну од страница српске историје и још једном потврдили да је Србија увек била на страни правде и борбе за слободу и људско достојанство, раме уз раме са својим ратним савезницима“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је навео да је лично пријатељство америчког председника Вилсона и српског научника Михаила Пупина дало је немерљив допринос заједничкој борби и одредило смер савезништва за много година унапред. Како каже, српска застава, која се завијорила над Белом кућом 28.07.1918. године, у част српских жртава и доприноса краљевине Србије напорима савезника у Првом светском рату – била је потврда да и једна мала држава може бити поштована и уважена због својих великих дела.

 

„Историја је, кажу, учитељица живота. Некада Вилсон и Пупин, данас Вучић и Трамп. Ово је поново прилика да ми, савремени ђаци те учитељице, својим делима покажемо да смо лекције научили, знање усвојили и да смо спремни да га применимо“, закључио је министар.