Aa

Aa

Ђорђевић: Наставићемо да бринемо о нашим грађанима где год се налазили

Ђорђевић: Наставићемо да бринемо о нашим грађанима где год се налазили

Ђорђевић: Наставићемо да бринемо о нашим грађанима где год се налазили

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић упутио је допис министру рада Републике Малте Еваристу Бартоломију у којем је инсистирао да се наставе преговори, ради окончања поступка утврђивања текста Споразума о међусобном запошљавању држављана и стварању услова за његово потписивање у што скоријем року.

 

Министар је у допису предложио и да се што пре пронађу начини за решавања новонасталих проблема са којима се суочавају наши држављана на Малти.

 

Како је истакао, овим Споразумом, уз дијалог и постигнут договор обе стране, обезбедиће се потпуна заштита права радника и чланова њихове породице, што је и један од примарних циљева Владе Србије.

 

„Као ресорно министарство, стојимо иза наших грађана и имамо обавезу и задатак да се бринемо о њима ма где се они налазили и истичемо да се, уколико је потребно, они могу нама обратити за помоћ. Настојимо да у сарадњи са државама где наши грађани раде, билатерално уредимо њихова права по основу радног односа. Надамо се да ћете у оквиру своје надлежности пружити помоћ и подршку у решавању статуса наших грађана, а Ваших радника, док се настали проблеми билатерално кроз споразум, или на неки други начин не реше“, навео је Ђорђевић.

 

Такође, министар је замолио да се тренутни проблем могуће депортације не решава док се Србија и Малта међусобно не информишу о важећим мултилатералним конвенцијама, као нпр. о Мултилатералној конвенцији МОР-а број 131 о утврђивању минималних плата, с посебним освртом на земље у развоју.