Aa

Aa

Ђорђевић на редовној седници заседања Народне Скупштине Републике Србије

Ђорђевић на редовној седници заседања Народне Скупштине Републике Србије

Ђорђевић на редовној седници заседања Народне Скупштине Републике Србије

Читај ми

Кредитни рејтинг Србије од 2004. до 2017. године био је у ББ минус, са тендецијом пада, тек од 2017. до 2019. године успоставила се контрола и он постаје ББ, а пре непуних месец дана прелази у ББ плус. Како и на који начин се креће инфлација, раст цена на мало, курс и како се ми задужујемо најбољи су показатељи колико је добро у једном друштву.
Ово је јуче министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио на седници редовног заседања Народне Скупштине Републике Србије.


Министар је нагласио да су задуживања настајала као последица за успостављање ликвидности јавних предузећа, исплате пензија и свега онога што не доноси добит већ напротив прави проблем држави. Проблем се не манифестује одмах по задуживању већ у тренутку када треба да се врати, а то је дошло на наплату 2015, 16, 17, 18, 19-те па и данас, а ми смо имали прилике да сада расправљамо о задуживању не само за пет пута мању каматну стопу већ се од то га изграђује инфраструктура, путеви и тиме се ствара нова вредност.


- Морамо да водимо рачуна и о превременој отплати, неке кредите смо вратили пре времена да не бисмо морали да плаћамо велику камату.  Увођење установа у оквиру просвете, локалне самоуправе у систем контроле трошења новца јесте један од најзначајнијих мера које ће бити спроведене у наредном периоду – рекао је Ђорђевић и осврнуо и на ванредне приходе државе:
Када су у питању стране директне инвенције оне су 2012. године биле на нивоу 752,8 милиона евра, а 2018. године завршили смо са 3.187,9 милиона евра а у првих 9 месеци ове године 2.706,9 милиона евра. То говори о томе да ова земља и те како улива поверење инвеститорима који желе да дођу и да инвестирају у Републику Србију.


- Када су у питању субвенције за 2019. годину је било планирано и потрошено 17,7 милијарди, а за 2020. годину је планирано 13,5 милијарди – каже Ђорђевић.


Министар је као јасну поруку навео да сви који желе да инвестирају у Србију, да ли су у питању страни или домаћи инвеститори имају подједнаке услове и могућности да аплицирају, и оно што је битно добијају новац по пројекту који се предлаже тек када успеју да ураде онако као што су рекли.
- Србија има вишеструко велику корист јер се субвенција исплати изградњом фабрика и запошљавањем, новцем који се добија путем страних директних инвестиција а врши се и повраћај кроз порезе и доприносе – изјавио је министар.