Aa

Aa

Ђорђевић на обележавању 50. година од оснивања Геронтолошког центра Ниш

Ђорђевић на обележавању 50. година од оснивања Геронтолошког центра Ниш

Ђорђевић на обележавању 50. година од оснивања Геронтолошког центра Ниш

Читај ми

„Наши старији суграђани ову су државу стварали и градили. Они заслужују свако наше поштовање и бригу. Држава и Министарство, захваљујући редовно опредељеним средствима помоћи и подршке, показали су да су одговорни и да брину о својим најстаријима суграђанима, да воде бригу о њиховом достојанству и пристојној старости,“ изјавио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миомир Ђорђевић на обележавању 50.година од оснивања Геронтолошког центра Ниш.

 

Говорећи о демографској слици, Ђорђевић је истакао да се у Србији последњих  година бележи тренд депопулације и демографског старења, који су директна последица негативног природног прираштаја и негативног миграционог кретања, и навео да је  према званичним подацима у 2021. години у Србији живело чак 4 посто више старијих од 65 година у односу на 2011. годину.

 

„Становништво Србије стари као нација, међу нама је све више старих и  наших суграђана којима је потребна додатна подршка, како од стране државе, тако и целог друштва. Наш задатак, и то не само Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као ресорног министарства, већ и задатак државе, али и свакога од нас, јесте да о њима бринемо на најбољи могући начин,“ истакао је Ђорђевић поводом јубилеја Геронтолошког центра Ниш..

 

Ђорђевић је такође рекао да су укупни капацитети за смештај  у геронтолошким центрима 9.326 места, док слободних места има за још око 1.000 корисника, и додао да листе чекања постоје, али само за пријем оних корисника којима су потребне стална здравствена нега, нега и надзор.

 

Подсећајући да у Р. Србији имамо укупно 40 геронтолошких центара и домова за смештај одраслих и старијих, Ђорђевић је најавио и да ускоро почиње са радом још један Геронтолошки центар у Ваљеву. „Министарство и Влада Републике Србије континуирано процењују потребе за унапређењем капацитета установа социјалне заштите за смештај лица и у складу са тим планирају средства за адаптацију постојећих и изградњу нових установа,“ истиче Ђорђевић.

 

Осим за редовно финансирање рада установа социјалне заштите, Ђорђевић је подсетио да је Министарство у прошлој години издвојило милијарду и 200 милиона динара додатних средстава за унапређење услова живота у установама, од чега је ГЦ Ниш добио 15 милиона 356 хиљада динара за радове и опрему. „За ову годину, Министарство је издвојило додатна средства, за инвестициона улагања, која су знатно увећана у односу на претходну годину и износе 1,4 милијарде динара. Уверен сам да ће новац који се издваја из буџета бити домаћински и правилно утрошен, како би се побољшали, како услови живота наших корисника у установама, тако и  рад свих запослених,“ истакао је државни секретар Ђорђевић.