Aa

Aa

Ђорђевић на Копаоник бизнис форуму: До 2025. главни задатак је да плата буде 900 евра, а пензије 440 евра

Ђорђевић на Копаоник бизнис форуму: До 2025. главни задатак је да плата буде 900 евра, а пензије 440 евра

Ђорђевић на Копаоник бизнис форуму: До 2025. главни задатак је да плата буде 900 евра, а пензије 440 евра

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, обраћајући се на последњем дану овогодишњег Копаоник бизнис форума, рекао је да је интерес државе да почива на младима и да то буде основа за развитак нашег друштва.

 

"Миграције су друштвени феномен и постоје од почетка људског друштва. Ми се данас налазимо у ери највећих изазова када су у питању миграције, а оне су пре свега условљене економским мотивима", рекао је Ђорђевић и додао да су процене да у свету постоји 700 милиона миграната.

 

Рекао је да је питање миграција од општег интереса за нашу земљу и додао да је формирано координационо тело који је имало задатак да Влади Републике Србије да предлог како треба да изгледа стратегија о томе како зауставити економске миграције.

 

"Годишње имамо између 40 и 45 хиљада људи мање, током 2018. 122.193 лица је променило своје стално пребивалиште. Имамо миграције које се дешавају и на глобалном и на унутрашњем нивоу које утичу на укупан потенцијал наше државе и зато је то нешто што је у фокусу ове владе", рекао је и запитао се зашто радимо све што радимо ако немамо коме то да оставимо.

 

Kако је рекао, више мушкараца одлази у Словенију и Мађарску, а жене у Швајцарску, Италију и Норвешку.

 

Такође, навео је да је циљ стратегије да се заустави одлазак људи, као и да се успостави боља комуникација са дијаспором.

 

"До 2025. главни задатак је да плата буде 900 евра, а пензије 440 евра, и то ћемо урадити улагањем у реформу образовања, која је почела са дуалним образовањем", рекао је и додао да не треба само доводити стране инвеститоре, већ да је неопходно да имамо јака мала и средња предузећа која би снабдевала инвеститоре.

 

Истакао је значај регионалног повезивања и иницијативу „мали Шенген“, која ће, према прогнозама, земљи дати раст од 0,5 до 0,7 одсто. Kако каже, морамо да радимо заједнички да имамо веће тржиште, слободан проток људи и робе.

 

Министар је истакао и да је за подршку младима дато 700 милиона, а Министарство ће ускоро презентовати и мере које су спроведене. Према његовим речима, улагаће се у здравство, пољопривреду, туризам, инфраструктуру, а 150 милиона биће издвојено за наше грађане који живе на Kосмету.