Aa

Aa

Ђорђевић: Брига о радницима је на првом месту

Ђорђевић: Брига о радницима је на првом месту

Ђорђевић: Брига о радницима је на првом месту

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић са најближим сарадницима ненајављено је посетио градилиште на Новиом Београду, како би се уверио да ли су испоштовани сви прописи безбедности и здравља на раду на високим температурама.

 

Том приликом, миинистар је још једном упутио апел свим послодавцима у Републици Србији, а посебно онима чији запослени раде на отвореном простору и дуже време су изложени сунцу, да изврше прерасподелу радног времена, обезбеде им неопходан одмор, приступ освежењу и тако додатно заштите њихово здравље.

 

„Послодавац је дужан да примени низ превентивних мера како би заштитио живот и здравље запослених. Те мере конкретно подразумевају организовање рада по сменама, прерасподелу обављања послова тако да се тежи део посла обавља у хладнијем делу дана, увођење додатне радне снаге, као и обуку запослених за пружање прве помоћи. Са друге стране, запослени су дужни да те мере поштују.“, навео је Ђорђевић и додао да уколико запослени сматрају да послодавац није применио превентивне мере безбедности и здравља на раду, могу да се обрате Инспекцији за рад.

 

Након обиласка, министар Ђорђевић и директор Инспектората за рад Стеван Ђуровић закључили су да је конкретно градилиште пример добре праксе, као и да је послодавац испоштовао све прописе безбедности и здравља на раду.

 

„Инспекторат за рад је имао 29 контрола на овом градилишту и до сада нисмо наишли ни на један већи пропуст. У овим отежаним условима рада, сва одговорност је на руководиоцима градилишта. Наставићемо и у наредном периоду да организујемо редовне контроле, јер нам статистика показује да је главни узрок несрећних ситуација, непоштовање законских прописа.“, истакао је Ђуровић.

 

Препорука Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања послодавцима је да организују рад на такав начин да се избегне обављање тешких физичких послова и излагање директном сунчевом зрачењу запослених за време високих спољних температура, изнад 36°C, а нарочито у периоду од 11 – 16 часова.

 

„Придржавамо се свих препорука и смерница Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у погледу унапређења безбедности и здравља на раду. Трудимо се да свим запосленима који раде на отвороном простору у условима високих температура обезбедимо довољне количине воде, као и простор где могу да се склоне од сунца и расхладе. Осим тога, стално информишемо запослене о опасностима по здравље због излагања високим температурама.“, рекао је руководилац радова на градилишту Јован Ристић и додао да безбедност и здравље радника мора да буде један од главних приоритета сваког послодавца.