Aa

Aa

Ђорђевић: Агенција за мирно решавање радних спорова од великог значаја за грађане Србије

Ђорђевић: Агенција за мирно решавање радних спорова од великог значаја за грађане Србије

Ђорђевић: Агенција за мирно решавање радних спорова од великог значаја за грађане Србије

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председавајући Социјално - економског савета Републике Србије Зоран Ђорђевић отворио је стручни скуп под називом „Најчешћи проблеми у пракси у поступцима мирног решавања радних спорова“ где је истакао да је Агенција за мирно решавање радних спорова претходних година коначно добила своју праву улогу, за шта се Влада Србије активно залагала.

 

„Постојање Агенције за мирно решавање радних спорова је од великог интереса за све наше грађане и државу, али и од виталног значаја за социјални дијалог, с обзиром да је овај дијалог један од приоритета рада Владе Србије. У претходном периоду имали смо измену и допуну Закона о мирном решавању радних спорова, чиме смо проширили могућности деловања ове агенције, променили смо два правилника и први пут донели Етички кодекс који се тиче миритеља и арбитара“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је навео да су миритељи и арбитари веома посвећени свом послу и истакао да је неопходно и да они, уколико се сусретну са одређеним проблемима у току рада, исте представе ресорном министарству, а овакве конференције су управо прилика за то, како би се у складу са тим урадиле одређене измене и допуне закона и подзаконских аката  у циљу њиховог ефикаснијег рада.

 

Према његовим речима, ове године агенција је имала дупло више предмета у односу на прошлу годину, а у односу на период од 2010. до 2014. године, чак и 10 пута више. Како каже, Агенција за мирно решавање спорова, штеди време и финансијска средства, а чине добро и за наше грађане. 

 

„Поред тога што смо као Влада учинили да ова агенција буде препознатљива, веома је битно истаћи да је много спорова, уместо да се решавају на суду или штрајком, решено управо преко ове агенције, на миран начин“, нагласио је Ђорђевић и захвалио агенцији и директору Милету Радивојевићу, али и социјалним партнерима на заједничкој промоцији рада ове агенције.

 

Директор Републичке агенције за мирно решавање радних спорова Миле Радивојевић представио је податке о раду Агенције од почетка ове године, према којима је пред Агенцијом до данас решавано 2.194 поступка, од којих су 32 била колективна, а остали су били индивидуални.

 

"Од 2.123 предлога индивидуалних спорова 2.098 су се односили на материјалне спорове, шест је било поводом отказа, 15 поводом мобинга. Мериторно је решено 1.796 од чега се 946 односило на исплату накнаде трошкова за долазак и одлазак са посла, 679 на исплату плате и зараде, 77 накнаду трошкова за израду у току рада и 12 за исплату јубиларне награде", рекао је директор и додао да је у току 230 поступака, као и да је већина решених радних спорова решена на обострано задовољство - и послодавца и запослених

"Ови подаци иду у прилог чињеници да Агенција временом постаје препознатљива у систему радно - правне заштите, а временом ће бити још препознатљивија и боља", закључио је.

 

Члан Савета и председник УГС Независност Зоран Стојиљковић, оценио је да Агенција веома важна као институција модерних демократских индустријских односа и покушаја да се смањи конфликтна тензија и трошкови индустријских конфликата, као и да се дође до решења на начин који је институционализован кроз мирење и арбитражу.