Aa

Aa

Ђилас лажима преко најугроженијих жели да дође до јефтиних политичких поена

Ђилас лажима преко најугроженијих жели да дође до јефтиних политичких поена

Ђилас лажима преко најугроженијих жели да дође до јефтиних политичких поена

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања најоштрије одбацује критике које је на рачун рада министарке проф. др Дарије Кисић Тепавчевић изнела Странка слободе и правде Драгана Ђиласа.

 

Онако како су Драган Ђилас и Мариника Тепић покушали да пре готово два месеца стање у домовима за смештај одраслих и деце са сметњама у развоју искористе за стицање јефтиних политичких поена, тако и сада то раде.

 

Парадоксално је да су фотографије које су пре два месеца у медијима промовисали Драган Ђилас и Мариника Тепић, да би приказали стање у систему социјалне заштите, настале управо у периоду када су на власти били Демократска странка и Драган Ђилас.

 

Од тада до данас дошло је до значајног инфраструктурног улагања, уз изградњу нових и комплетну реконструкцију постојећих објеката. До краја године се очекује отварање новог објекта у оквиру Дома за децу ометену у развоју „Колевка“ у Суботици, који ће донети нове садржаје за различите активности корисника као што су фискултурна сала и базен, а који су грађени по савременим стандардима и у потпуности прилагођени потребама корисника. 

 

Крајње je злонамерна тврдња у саопштењу Странке слободе и правде да је министарка Кисић Тепавчевић обишла само једну установу у претходна два месеца. Министарка Кисић Тепавчевић је са сарадницима у наведеном периоду обишла не само све установе које су биле предмет извештаја МДРИ-С, него и знатно већи број установа широм Србије. Неке од посета реализоване су уз присуство Заштитника грађана, као и представника МДРИ-С, који су заједно са министарком Кисић Тепавчевић обишли установе.

 

Јачање кадровског капацитета установа социјалне заштите јесте један од приоритета Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. 

 

Од почетка пандемије Ковид 19 сви запослени у установама социјалне заштите, као и корисници ових установа, су показали велику одговорност према сопственом здрављу и здрављу своје околине. О томе сведочи податак да је преко 90 одсто корисника установа социјалне заштите вакцинисано. 

 

Током прошле године у установама за смештај и центрима за социјални рад запослено је 825 радника на неодређено време. У циљу даљег јачања кадровских капацитета, Комисија Владе Републике Србије за давање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава одобрила је крајем јула ове године запошљавање 30 особа у установама социјалне заштите, чиме је до сада у овој години одобрено запошљавање 69 радника у установама социјалне заштите.

 

Надзор у систему социјалне заштите је сталан и континуиран, а просечан број, како редовних тако и ванредних надзора, је на годишњем нивоу око 300. Миистарка Кисић Тепавчевић ће своје посете овим установама наставити и у наредном периоду, а циљ је био и остао исти – унапређење услова смештаја и квалитета живота корисника у свим установама социјалне заштите.