Aa

Aa

Дејан Антић присуствовао обележавању 105. годишњице од уласка српске војске у Бања Луку

Дејан Антић присуствовао обележавању 105. годишњице од уласка српске војске у Бања Луку

Дејан Антић присуствовао обележавању 105. годишњице од уласка српске војске у Бања Луку

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић, у својству изасланика министра Николе Селаковића, присуствовао је обележавању 105. годишњице од уласка српске војске у Бања Луку. Програм обележавања овог важног датума из прошлости српског народа реализовали су Одбор за неговање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске и Одбор за неговање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Србије. 

 

У обраћању присутним званицама и грађанима Бања Луке Антић је рекао да је Крајина више од четири и по века чекала да јој српски војник донесе слободу, и да су то учиниле јединице Друге српске армије под командом војводе Степе Степановића. 

 

"Период Великог рата мрачним је словима уписан у историју српског народа са крајишких простора. Од Гаврилових пуцња у Сарајеву до јесени 1918. године бањалучки Срби били су изложени свирепом терору. Бранило им се да пишу ћирилицом, да се крсте са три прста, а после тзв. "велеиздајничких" судских процеса најбољи међу њима вешани су и убијани. Пакао је трајао пуне четири године. Пробивши непријатељске ровове на Солунском фронту српски војник је порушио темеље труле Двојне монархије и већ у новембру закорачио на тло западних српских земаља. На крилима Светог Архангела Михаила 21. новембра 1918. године храбри Тимочани, припадници 13. пешадијског пука "Хајдук Вељко" ослободили су Бања Луку" - навео је Антић у свом обраћању. 

 

Антић је направио и паралелу између "бањалучког велеиздајничког процеса" и актуелних судских притисака на политичко руководство Републике Српске рекавши да су Срби много пута у историји били уцењивани, али да се никада нису повлачили нити поклекли пред претњама деструктивних фактора. 

 

"Бескомпромисност, истрајност и национална саборност су у многим тешким ситуацијама сачували српску државу и народ од пропасти. Уверен сам да ће данас сачувати и Републику Српску" - истакао је Антић и додао: "Држава Србија, која је вишегодишњом мудром политиком Александра Вучића постала кључан геополитички и економски фактор на Балкану, увек ће бити уз свој народ западно од Дрине, и неће се устручавати да употреби све политичко-дипломатске механизме у циљу очувања Републике Српске и дејтонског мировног поретка". 

 

У церемонији полагања венаца на Споменик бану Милосављевићу поред делегације Републике Србије учествовали су и председник Народне скупштине Републике Српске др Ненад Стевандић, Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, представници града Бања Луке, представници борачких удружења и удружења за неговање ослободилачких традиција српског народа.