Aa

Aa

Деца која су напала Попова су трагичан изузетак

Деца која су напала Попова су трагичан изузетак

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је данас да су два дечака која су недаво напала писца Рашу Попова жртве злостављања својих родитеља, да о њима Центар за социјални рад брине скоро од рођења и да је у њиховом случају све урађено по правилу.

 

"Немојте одмах да кажете да је Центар за социјални рад крив, није. Урадили су све по књизи и по правилу, у сарадњи са министарствима полиције и здравља. Њих двојица су трагичан изузетак с којим се треба борити", рекао је Вулин на конференцији за новинаре.

Дечаци су, рекао је министар, до сада били смештени у више од 20 установа али су из сваке бежали и у томе их није било могуће спречити.

"И сада је урађено све што се може, и поново ће их хватати и поново ће их упућивати у установе јер нађите ми хранитељску породицу која ће их примити, нађите ми породицу која ће их усвојити, ја ћу све учинити да се то деси. Ја мислим да ће то бити јако тешко", казао је Вулин.

Све што је могуће урадити је да они опет буду смештени у неки центар за бригу о деци без родитељског старања и другог начина нема јер не "можете хапсити децу од 10 година", казао је Вулин.

"Због тог страшног изузетка нећу дићи руку да се хапсе десетогодишњаци. Једино сто можемо да урадимо када их опет полиција ухапси, а то се дешавало више стотина пута, она ће их предати Центру за социјални рад, Центар за социјални рад ће покушати да нађе хранитељску породицу, неће успети, потом ће покушати да нађе усвојитељ и ни у томе неће успети", навео је Вулин.

Вулин је казао да мајка та два дечака има лажну личну карту и да их је напустила, нико не зна ни када су деца рођена, а да их је отац водио да просе и сурово их пребијао кад му не донесу довољно новца.

Како је навео, од првог дана у Министарству за рад упознат је са случајем тих дечака и они су толики проблем и јединствен случај у историји да је Центар за социјални рад формирао радну групу са представницима Министарства унутрашњих послова да би видели шта да раде са том децом.

Он је додао да је више од 6.000 деце идентичне судбине збринуто у центрима, а да су два дечака трагичан изузетак.