Aa

Aa

Дати прилику особама са инвалидитетом обавеза друштва

Дати прилику особама са инвалидитетом обавеза друштва

Читај ми

НОВИ САД - Дати прилику особама са инвалидитетом да покажу колико су важни чланови друштва јесте обавеза, али је и привилегија, рекао је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алексадар Вулин приликом посете Предузећу за професионалну рехабилитацију, оспособљавање за рад и запошљавање инвалидних особа оштећеног слуха - ДЕС у Новом Саду.

Вулин је данас на Међународни дан социјалне правде, заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем посетио то предузеће.

Напомињујући да цео свет данас слави борбу за социјалну правду, Вулин је истакао да је према Уставу, Србија држава социјалне правде и да се трудимо да створимо такву државу што, како је рекао, "није лако после дугог периода пљачкашке приватизације".

По његовим речима, радити са особама са инвалидитетом, односно са предузећима као што је ДЕС, најбољи је показатељ како се у пракси бори за социјалну правду, што показује и повећани број запослених, у последњих неколико месеци, у том предузећу.

Вулин је рекао да запослени у ДЕС-у, који су особе са инвалидитетом, раде и зарађују и никоме нису на терету.

Он је захвалио и локалној самоуправи на томе што није ускратила ниједно социјално давање и нагласио да ни републичка влада није умањила социјална давања, већ је уштеде тражила на другој страни.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је најважније то да је ДЕС сачувао радна места у претходном периоду, као и да је изузетно важно то што је у последње време повећан број запослених у том предузећу.
"Чињеница да је и министар Вулин данас на Међународни дан социјалне правде одабрао да, баш у Новом Саду, обиђе ово предузеће указује на то да ДЕС има подршку министарства", рекао је Вучевић.

Он је истакао да се нада да ће материјална ситуација у наредном периоду у ДЕС-у бити боља, додајући да је и сада много боља него што је била у неком претходном периоду.

Директор ДЕС-а Александар Бурсић рекао је да се у том предузећу раде производи од дрвета, а у кругу тог погона је и кројачка радионица.
"У ДЕС-у је укупно запослено 207 радника, од чега је 107 особа са инвалидитетом и то различитих образовних профила од столара, кројача, вариоца, фирмописаца, до бравара и стругара", рекао је Бурсић, појаснивши да у Новом Саду на различитим локацијама има неколико погона тог предузећа који се баве различитим врстама производње и услуга.

Он је нагласио да је у ДЕС-у запослено и 20 високо образованих људи, те да је са Новосадским универзитетом потписан уговор по коме ће, већ од наредне седмице, 20 академаца у ДЕС-у обављати професионалну праксу.

И Бурсаћ је истакао важност не само задржавања броја запослених, већ и њиховог повећања, јер је у протеклих пар месеци запослено нових 10 особа са инвалидитетом.
"Више центара за социјални рад своје набавке је, захваљујући ангажовању министра Вулина, спровело на тај начин да је наша фирма добила послове", рекао је Бурсић, додајући да ДЕС сарађује и са локалном самоуправом, односно градским јавним предузећима.

Појашњавајући прилагођавање поступка јавних набавки о којима је говорио Бурсић, Вулин је рекао да он лично увек подржава сваку сарадњу између буџетских корисника.
"Потпуно је нормално да буџетски корисници својим јавним набавкама користе услуге предузећа од посебног значаја, односно од других буџетских корисника, тако да се буџетска средства не троше већ само прерасподељују", рекао је Вулин.