Aa

Aa

Дан грађевинара

Дан грађевинара

Читај ми

БЕОГРАД - Представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обишли су данас, на Дан грађевинара, градилиште "Централ гарден" у Београду, а том приликом саопштено је да се последњих година смањио број повреда на раду, а да је ове године било четири смртне повреде у грађевинарству.

Директорка Управе за безбедност и здравље на раду Вера Божић-Трефалт рекла је да се годишње догоди око 1.000 тешких повреда на раду, а да је половина у грађевинарству.

"За последње три-четири године број повреда се смањује. Ако посматрамо период од 2010. године, од 15 смртних повреда дошли смо на седам. Ове године имамо само четири смртне повреде у грађевинарству", рекла је Трефалт.

Додала је да опрема и средства за рад нису више кључни разлог повреда запослених, да је сада реч углавном о падовима са висине, али да је разлог томе и непоштовање организације рада и смањена концентрације запослених.

"Средства и опрема личне заштите се морају носити и под високим температурама, а мора се поштовати и доследна процедура рада", рекла је директорка Управе за безбедност и здравље на раду.

Када је реч о градилишту које су представници Министарства посетили, Трефалт је контатовала да су ту примењене све законске мере безбедности на раду и да је оно пример добре праксе.

То је констатовао и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић, који је рекао да је спровођење мера безбедности на раду циљ које Министарство жели да постигне на свим градилиштима у Србији, како би се спречио губитак људских живота.

"Министарство је у задњих годину дана појачало инспекцијиски надзор у том смислу и надамо се да је и то један од разлога смањења повреда и губитка људских живота на раду", рекао је Поповић.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић каже да то удружење подржава мере заштите на раду и да се, колико може, труди да допринесе побољшању услова у којима грађевинци раде.

Душко Вуковић из Синдиката грађевинских радника Србије указао је да се на градилишту "Централ Гардена" поштују све законске обавезе, али је навео да постоје послодавци који не поштују минимум мера безбедности и здравља на раду, те да има пуно грађевинаца који су непријављени и раде на црно.

Велики број грађевинаца је, како је додао, под теретом недостатка посла и нередовних и малих зарада.

Градилиште "Централ гарден" лоцирано је између улица Кнез Данилове, Станоја Главаша, Далматинске и Старине Новака, радови на том објекту су почели октобра прошле године, а завршетак прве фазе је планиран за новембар ове године.

На градилишту, чија је укупна површина 1,4 хектара, свакодневно послове обавља између 200 и 250 радника, а Маја Велимировић, која је задужена за безбедност у име извођача "Дирецт цапитал С", каже да се веома труде да обезбеде добре услове за рад, а да посебну пажњу обраћају на временске прилике последњих дана, када раднике у периоду највећих врућина склањају са главних плоча и обезбеђују им расхлађивање и одмор, као и да на том градилисту није забележена ниједна повреда на раду.