Aa

Aa

Дан безбедности и здравља на раду у Републици Србији

Дан безбедности и здравља на раду у Републици Србији

Дан безбедности и здравља на раду у Републици Србији

Читај ми

Поводом обележавања Дана безбедности и здравља на раду у Републици Србији, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, поручио је послодавцима и запосленима да сваки дан, а поготово у време епидемије у нашој земљи изазване вирусом SARS-CoV-2, посебно треба да воде рачуна о обезбеђивању заштите живота и здравља запослених у процесу рада.

 

Ђорђевић је истакао да безбедност и здравље на раду представљају процедуре и правила која поспешују пословање, доприносе повећању продуктивности и унапређују културу рада код запослених. С тим у вези, како каже, Влада, послодавци и радници морају активно учествовати у обезбеђивању безбедног и здравог радног окружења кроз систем дефинисаних права, одговорности и дужности, где се највећи приоритет даје принципу превенције.

 

„Основна обавеза послодаваца је да спрече ризике којима су запослени изложени, увођењем мера безбедности и здравља на раду, које укључују безбедне методе рада, безбедну опрему за рад, одговарајућа средства и опрему за личну заштиту на раду и информације, образовање и обуку запослених. У време ове тешке ситуације у нашој земљи, посебно желим да апелујем на све послодавце да примењују све прописане мере Владе Србије и тиме заштите своје запослене од заразе вируса COVID-19“, нагласио је министар и истакао да је циљ Републике Србије да буде безбедније, здравије и продуктивније место за рад, јер један једини изгубљен живот на раду услед неадекватних услова рада и небезбедног радног места је ненадокнадив губитак.

 

Међународна организација рада 2003. године установила је „28. април“ као Светски дан безбедности и здравља на раду који је посвећен сећању на све смртно страдале раднике и промоцији безбедности и здравља на раду ради спречавања повреда на раду и професионалних болести, а у Републици Србији се обележава од 2010. године.