Aa

Aa

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ, ДА СЕ НЕ ПОНОВИ – Обележен Дан сећања на почетак Другог светског рата у Југославији

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ, ДА СЕ НЕ ПОНОВИ – Обележен Дан сећања на почетак Другог светског рата у Југославији

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ, ДА СЕ НЕ ПОНОВИ – Обележен Дан сећања на почетак Другог светског рата у Југославији

Читај ми

Поводом обележавања Дана сећања на почетак Другог светског рата у Југославији, министаркa за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председница Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије проф. др Дарија Кисић Тепавчевић предводила је церемонију полагања венаца и одавања почасти у Алеји страдалих у шестоаприлском бомбардовању на Новом гробљу у Београду.

 

Министарка проф. др Кисић Тепавчевић истакла је да априлско јутро 1941. године, представља почетак безумља Другог светског рата на овим просторима у ком су изгубљени људски животи, уништавана материјална добра, историјско и културно наслеђе. 

 

„Да се не заборави, да се никада не понови – зато смо данас овде, да одамо  почаст и негујемо сећање на жртве, и на хероје који су се храбро борили током четири ратне године, извојевали победу и изборили слободу за све нас. Србија данас баштини тековине антифашизма и слободарске традиције. Само јака, стабилна, демократска Србија може бити гарант слободног, достојанственог и квалитетног живота свих њених грађана, без обзира на њихову националну, верску или политичку припадност и опредељеност“, поручила је министарка.

 

Кисић Тепавчевић је навела да Република Србија данас одлучно одбацује сваки облик неонацизма, неофашизма, нетрпељивости и мржње и представља део демократског света, заснованог на принципима и идеалима антифашизма, равноправности и напретка. 

 

„Да никада више не дозволимо страхоте оружаног сукоба какав је био Други Светски рат – порука је коју носи данашњи дан. Само јачањем демократских капацитета, грађанских права и слобода, као и поштовања закона, можемо будућност наше деце учинити сигурном и бољом“, поручила је министарка и истакла да је Влада Републике Србије у потпуности је посвећена очувању достојанственог сећања на све пострадале у Другом светском рату.

 

Поред министарке венце су положили заменик градоначелника Града Београда Горан Весић, представници амбасада, удружења за неговање традиција, потомци страдалих и удружења грађана.