Aa

Aa

Чуме изгубио пензију, лажни инвалиди мораће да врате новац

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Чуме изгубио пензију, лажни инвалиди мораће да врате новац

Читај ми

Љубиша Буха Чуме није се појавио на прегледу, и тако изгубио пензију. На провери свих 328.000 решења, прва тријажа већ урађена, резултати у октобру.

ЉУБИША Буха Чуме није се ни у понедељак појавио на контролном прегледу у Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање, па ће му исплата инвалидске пензије, како налажу прописи, бити обустављена. Он неће примати новац све док поново не докаже своју инвалидност.

Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања потврдио је „Новостима“ да је Буха непојављивањем пред лекарима изгубио право на пензију.

- Он може да се жали ако мисли да има права, али за нас он више није инвалидски пензионер - рекао је Вулин. - Још није тачно утврђено колико је он оштетио државу, али ћу инсистирати да се пронађе законски основ да Буха узети новац врати држави. Тренутно је по закону то немогуће, али тражићемо начин да сви који су новац примали, а нису га заслужили, ту суму и врате.

Сведок сарадник и бивши шеф „сурчинског клана“ отишао је у инвалидску пензију 1993. године као радник београдског аеродрома, а у тренутку пензионисања имао је само 29 година.Он, према сазнањима „Новости“, има папире са психијатријском дијагнозом, али уједно и уредно издату возачку дозволу од стране МУП-а. Месечно му на рачун леже износ од 23.000 динара, што је уједно и најнижи износ ове принадлежности у Србији.

Према речима министра Александра Вулина, свако од 328.000 решења о праву на инвалидску пензију биће проверено, а сумње у њихову регуларност, о којима се деценијама уназад говори, биће коначно разрешене. Комисију чине представници министарстава рада и здравља и она је почела да ради, а резултати ће бити објављени средином октобра.

Прва тријажа је већ урађена и већ се види које су пензије неспорне, а које су сумњиве на први поглед. Чињеница је да се новац давао комисији и да је постојао читав ланац учесника, чија је жртва буџет Србије.

Министар је нагласио да је коначно дошло време да се обезбеде услови за то да такве пензије добијају они којима су заиста потребне, да се прекине пракса давања инвалидских пензија онима који их не заслужују и да буду кажњени сви они који су одговорни за незаконито понашање у тој области.

Из Министарства здравља недавно је стигла информација да је провера документације почела с периодом у коме је било највише одобрених пензија. У питању је последњих 10 до 15 година.