Aa

Aa

Цело друштво се мора борити против злостављања деце

Цело друштво се мора борити против злостављања деце

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад Александар Вулин обишао је данас Дом за децу и омладину "Моша Пијаде" у Београду поводом Светског дана превенције злостављања и занемаривања деце и поручио да се цело друштво мора укључити и борити против тога.

 

"Злостављање деце не може да се искорени, али можемо да се боримо против њега и оно мора да се оштро кажњава и смањује. То је посао читавог друштва, не само министарства, центра за социјални рад, министарства правде или полиције, то је посао друштва и та појава ако не може да се искорени, може да се казни примерено и оштро", поручио је Вулин.

Он је навео да систем не може да предвиди да ли ће и када тако нешто да се деси, али је важно да када се то деси, не сме да се понови.

"То је до нашег система и то је оно што ми морамо да урадимо јер свако злостављано дете је ожиљак на лицу друштва у коме је доживело такву трауму и несрећу", поручио је Вулин.

Министар је похвалио рад васпитача и осталих који учествују у помоћи таквој деци, истичући да су веома посвећени и да увек траже боље услове за своје штићенике, а готово никада нешто за себе.

Вулин је истакао да ће Министарство наставити и даље да подржава рад Националне дечје линије за позиве са територије целе Србије.

"То су мале ствари, али доста значе јер сви морамо да развијемо осећај солидарности и пажње. Овај дан је повод да схватимо да је то континуирани посао и да је важно да се буде на страни штећиника и људи који са њима раде", казао је Вулин.

Он је навео да 2.100 људи у социјалној заштити брине око 700.000 штићеника "од којих су често и друштво и породица дигли руке".

Вулин је најавио да ће се залагати за промену Закона о социјалној заштити како би се дала већа овласћења социјалном раднику који нема скоро никаква овлашћења, односно једино има овлашћење да одузме дете, а то је посебна мера, коју није лако изрећи.

"Хоћемо да променимо закон и да ојачамо права социјалних радника, јер су они ти који хоће и спремни су да раде на превенцији и последици", рекао је Вулин.

Директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Београд Зоран Милачић рекао је да је у Дому "Моша Пијаде" смештено 45 деце без родитељског старања, узраста од седам до 24 године, а да је капацитет дома 48 места.

Он је казао да су сва деца која се налазе ту на неки начин злостављана самим тим што не живе са породицом или су претрпели неки облик стреса или трауме.

Један од основних програма који се организује је такозвана детрауматизација и покушај да им се помогне у њиховом васпитању и школовању, додао је Милачић.