Aa

Aa

Брзо усвајање закона о раду

Брзо усвајање закона о раду

Читај ми

БЕОГРАД, - Министар за рад, запошљавање,  борачка и социјална питања  Александар Вулин изјавио је данас да би седница Социјално-економског савета могла да буде одржана у понедељак, док би измене Закона о раду на дневни ред Владе Србије могле да се нађу у току следеће недеље.

"Неспорно је да ће седнице Социјално-економског савета бити. Данас сам разговарао са представницима синдиката и договорили смо се да видимо кад можемо да уклопимо. Надам се да ће седница СЕС бити у понедељак, а одмах после ње измене Закона о раду могу на владу", рекао је Вулин новинарима у Београду.

Он је рекао да ће се одазвати позиву на састанак, који су Савез самосталних синдиката Србије и УГС Независност упутили њему и премијеру Александру Вучићу, а они су тражили да пре седнице СЕС-а са премијером и ресорним министром разговарају о спорним питањима у Закону о раду.

Министар је истакао да је држава одлучна да се измене Закона о раду примењују и да ће све учинити да то тако буде у пракси.

Вулин је на седници Скупштине Уније послодаваца Србије, која је посвећана изменама Закона о раду, рекао и да би он најрадије, за време свог мандата, у сарадњи са свим заинтересованим странама, написао потпуно нов Закон о раду.

"Ово је само још једна од измена Закона о раду, а оно што се често мења обично није добро", рекао је министар и подвукао да су садашње измене Закона о раду неопходне јер ће се њима постићи одрживост у садашњем тренутку.

"Измене Закона о раду нису саме по себи довољне, али заједно са осталим системским законима чини целину, и тек ако заједно буду профункционисали можемо да кажемо да смо нешто урадили", рекао је Вулин.

Према његовим речима влада је одлучна да спроведе свако слово тог закона, који ће морати да примењују сви.

Он је указао и на висок ниво сиве економије у земљи, који се креће око 30 одсто БДП-а, и у великој мери онемогућава нормално пословање, истакавши да је борба против сиве економије један од најважнијих послова.

Министар је најавио и да ће ускоро бити донет и Закон о социјалном предузетништву те да у његовој изради очекује помоћ како послодаваца тако и синдиката.