Aa

Aa

Божовић: Спровођење циљева одржавог развоја и смањења сиромаштва

Божовић: Спровођење циљева одржавог развоја и смањења сиромаштва

Божовић: Спровођење циљева одржавог развоја и смањења сиромаштва

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ће и у наредном периоду наставити спровођење циљева одрживог развоја и смањења сиромаштва и то пре свега кроз запошљавање и мере социјалне заштите, односно права за социјално угрожене грађане, изјавила је државна секретарка у Министарству Стана Божовић на конференцији „На путу ка одрживости – перспектива пословног сектора и потребе друштва“, која је одржана у оквиру Форума за одговорно пословање. 

 

Божовић је истакла да та права у 2021. години нису умањена, већ да су и повећана, без обзира на епидемију Ковид 19 и да износе преко 100 милијарди динара. 

 

Како је навела, мере социјалне помоћи тичу се најсиромашнијих делова становништва, а ромске породице су најбројнији корисници овог вида подршке. 

 

„Издвојила бих увећање родитељског додатка за рођење првог и сваког наредног детета, увећан приступ дечијем додатку, услугу породичног саветника, формирање тимова за подршку деци у уличној ситуацији, које је иницирало и спровело Министарство у покушају да и у тешким и изазовним условима пандемије обезбеди наставак одрживог развоја и напредак у достојанству и поштовању свих људских права“, истакла је државна секретарка.    

 

Божовић је нагласила да Министарство у континуитету ради на креирању програма запошљавања у непосредној сарадњи са Националном службом за запошљавање, чији подаци показују да је на крају јануара 2021. године било 509.818 незапослених лица, од којих су 282.041 биле жене. 

 

Државна секретарка је навела да Министарство посебну пажњу поклања угроженим категоријама становништва, односно теже запошљивим лицима и подсетила да је Законом о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом утврђена обавеза запошљавања ових особа од стране свих послодаваца у Републици Србији. 

 

Како је додала, програми и мере активне политике запошљавања усмерени су и ка око 29.000 припадника ромске националности, који су евидентирани у Националној служби за запошљавање као незапослена лица. 

 

Божовић је навела да је 1.500 Рома и Ромкиња у првих шест месеци прошле године било укључено у неки од програма, као што су самозапошљавање и отварање сопственог бизниса. 

 

Током 2020. године, и поред отежаних услова рада услед пандемије Ковид 19, на основу пројекта „Подршка програму запошљавања“ у оквиру IPA 2013, додељене су субвенције послодавцима у приватном сектору, који се баве производним и услужним делатностима у оквиру категорије теже запошљивих лица, као и вишкова запослених и дугорочно незапослених. 

 

Такође, у оквиру програма „Моја прва плата“ до краја новембра прошле године  7.352 особе су запослене код послодаваца из приватног сектора.