Aa

Aa

Божовић: Решавање радних спорова мирењем и арбитражом велики цивилизацијски корак

Божовић: Решавање радних спорова мирењем и арбитражом велики цивилизацијски корак

Божовић: Решавање радних спорова мирењем и арбитражом велики цивилизацијски корак

Читај ми

Решавање радних спорова на миран начин, методама мирења и арбитраже, је велики цивилизацијски корак, поручила је државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић на додели плакета и сертификата Републичке агенције за мирно решавање радних спорова у Народној скупштини Републике Србије.

 

Божовић је поздравила учеснике Интерактивне обуке миритеља и арбитара, која се организује са циљем њиховог професионалног развоја, и том приликом, у име министарке проф. др Дарије Кисић Тепавчевић, честитала свим добитницима сертификата и плакета.

 

Државна секретарка је навела да су те методе за решавање радних спорова препознате у Републици Србији још 2005. године, од када се развија овај начин алтернативног решавања радних спорова. 

 

„Култура дијалога, толеранције, компромиса и разумевања је велика вредност сама по себи у свим областима људског рада, а посебно у односима између радника, послодаваца и државе. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања даје пуну подршку развоју Републичке агенције за мирно решавање радних спорова и наставиће да ту подршку пружа и у наредном периоду, кроз јачање капацитета ове Агенције“, рекла је Божовић. 

 

Државна секретарка је напоменула да радни спорови много коштају и запослене и послодавце, као и да се они плаћају из Буџета Републике Србије, односно новцем пореских обвезника када се ради о споровима у јавном сектору. 

 

Божовић је додала да кроз мирно решавање радних спорова пред Агенцијом треба настојати да се та тенденција предупреди и избегну њене штетне последице.