Aa

Aa

Без привремених решења за пензију

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Без привремених решења за пензију

Читај ми

Закон о пензијском и инвалидском осигурању ће се мењати и убудуће неће више бити привремених решења за пензију, већ ће се одмах добијати трајна решења, рекао је за РТС министар Александар Вулин.

Првог јануара ступио је на снагу нови Закон о пензијском и инвалидском осигурању. Тај закон претрпреће, међутим, измене током ове године. Потребно је, између осталог, наћи решење за разлике у привременим и коначним решењима за пензију, које пензионерима стварају низ проблема.
Гостујући у Дневнику РТС-а, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин рекао је да ће се Закон о пензијском и инвалидском осигурању мењати.

"Постоје механизми, радна група је формирана и не бих се претерано изкашњавао сада јер се ради другачији обрачун, односно другачија дужина времена када се последња пензија обрачунава па ће то улазити у пензиони основ и на тај начин ћемо решити тај проблем", рекао је Вулин.

Према његовим речима, нелогично је да имате привремено решење па онда онда трајно. И тај проблем ће, како каже Вулин, бити решен на задовољство коринсика.

Вулин истиче да неће више бити привремених решења већ ће се одмах добијати трајна решења, али за то је потребно, како каже, урадити другачију основицу за обрачун и како се нада то ће бити врло брзо.

"Не желим да брзином кварим сам закон, он ће се радити докле је потребно али мислим да је потребно да се веома брзо заврши", рекао је Вулин.

Одређене измене претрпеће ове године и Закон о раду. Јуче смо имали једну ситуацију у којој је, испоставило се, сплетом разних околности објављена непрецизна вест да је Савет Европе закон о раду оценио као мањкав. Испоставило се да се те замерке заправо односе на стари закон, на период до 2012.

Вулин каже да је Савет Европе је рекао да две трећине одредаба Закона о раду који је донет у претходном периоду од 2009. до 2012. године нису у складу са законодавством ЕУ, али ни са коневенцијама Међунаодне организације рада и свих других релевантних конвенција које се баве радним законодавством.

"Ми смо то знали и зато смо променили закон али то није знала Демократска странка и господин Пајтић који је једва дочекао идеју да се нешто лође дешава у његовој земљи и одмах је направио саопштење у коме је рекао да је Закон о раду лош и да је ово је доказ да су они били у праву, да закон треба хитно повући да је Вучић водио лошу и неспособну владу, а десило се да СЕ говори о закону који је донела ДС и влада коју је чинио и Бојан Пајтић", каже Вулин.

Он каже да је ДС донела лош закон не само што је 400.000 људи остало без посла , показала се друга ствар дасе мтржања према Вучићу осећа презир према својој земљи Одмах су потрчали да да се обрадују

Вулин каже да би ДС морала да научи да сем мржње мора да има и неку другу политику.

Одговарајући на питање да ли је Србија на време доставила информације о новом закону Савету Европе, Вулин каже да овај закон не би ни био усвојен да га сви међунродни чиниоци нису нису разумели.

Према његовим речима, рок за подношење свих одговора на сва питања је 31. октобар 2015. године.

Најавио је да ће стати на пут дугогодишњој пракси злоупотребљавања дечјег додатка, као и доношење Закона који би то требало да регулише.

Закон о финансијској подршци породицама са децом регулише поред осталог и дечији додатак, каже Вулин.

"Имамо појаву да дечији додатак често добијају и они којима није потребан а исто тако не мању заступљену појаву да породице не добијају додатак а заиста им је потребан", рекао је Вулин.

Постоји нешто што држава жели да покаже као другачију примену према политици дечијег додатка јер хоће да финансира одговорно родитељство, родитеље који брину о томе да ли дете има будућност, рекао је Вулин.

"До сада сте као један од услова за дечији додатак морали да докажете да вам је дете уписано у школу, а сада ће морати да се доказује да редовно похађа наставу. Ако нећете да водите рачуна о вашем детету, ви сте му отели будућност јер сте овом друштву отели једног грађанина који може да буде школован и васпитан и који може да промени нешто у свом животу. Не будете ли му дали образовање а ми вас финансирамо, нећете добити додатак", закључио је Вулин.

Говорећи о фабрици вагона у Краљеву, Вулин је рекао да је несхватљиво да менаџмент није био у стању да испоштује процедуру која му је неколико пута писменим путем појашњена и на коју су упозорени.

"Свим радници из свих предузећа којима није прошао социјални програм због различитих процедуралних грешака, социјални програм ће бити обезбеђен у овој години у складу са правилима која ће важити за ову годину", рекао је Вулин.