Aa

Aa

Без инвалидских пензија 126 корисника

Без инвалидских пензија 126 корисника

Читај ми

БЕОГРАД - У процесу ревизије инвалидских пензија 126 корисника је, до сада, остало без права на њихово коришћење, а против 16 корисника су поднете кривичне пријаве надлежном тужилаштву, због основане сумње да су злоупотребом остварили права на инвалидску пензију, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је, на конференцији за новинаре у Влади Србије, рекао да ако се за тих 16 пензионера утврди кривична одговорност, они ће морати да врате новац који су добијали у виду пензија у претходном периоду.

"Ако се утврди да је код неких случајева само дошло до побољшања здравственог стања, инвалидска пензија ће им бити одузета, али они неће морати да врате новац који су добијали", казао је министар.

Према његовим речима, биће истражени и санкционисани сви они који су омогућили да дође до злоупотреба у праву остваривања права на инвалидске пензије.

Вулин је навео да се у поступку ревизије инвалидских пензија обрађује 15.158 предмета од укупно 20.000 њих који користе инвалидске пензије, и додао да је до сада прегледано 958 досијеа корисника тих пензија, а да је код 829 њих потврђено раније стање инвалидности, док код 76 корисника није потврђено то стање и пензије ће им бити одузете.

Како је објаснио, код 53 предмета су неопходна додатна испитивања како би се донела коначна одлука, 34 корисника инвалидских пензија се, ни после другог позива надлежних органа, још нису одазвала позиву за утврђивање валидности њихових пензија а ако то не учине пензије ће им, према речима министра, бити аутоматски одузете.

Вулин је оценио да је до сада утврђен велики проценат пензионера којима су инвалидске пензије одузете и додао да очекује да ће тај број бити још већи.
"Истражујемо и неке случајеве за које уопште не постоји потребна документација и који се никада нису појавили пред комисијом" казао је он и поручио да нема заштићених и да се ревизија тих пензија не ради ради уштеда у буџету, већ због правде и правичности.

Министар је најавио да ће се ревизија инвалидских пензија наставити све док се и последњи случај не провери, како би на крају тог процеса могло да се каже да су све инвалидске пензије уредне и у складу са законом.

Према његовим речима, обавља се провера инвалидских пензија које су одобраване од 1990-те године до данас, а процес ревизије, који је почео 10. септембра, обавља Комисија за тријажу састављена од лекара вештака, правника и запослених у Фонду за пензијско осигурање.

Они који су у међувремену стекли услове за неку другу врсту пензије нису обухваћени ревизијом инвалидских пензија, казао је Вулин.

На питање да ли ће бити одузете инвалидске пензије које су добили Љубиша Буха и Даница Драшковић, одговорио је да Драшковићева прима старосну пензију а да за случај Бухе недостаје доста документације и да је она предата Министарству здравља.

Вулин је најавио и то да ће Министарство рада убудуће обавештавати Министарство унутрашњих послова о томе који корисници инвалидских пензија нису у стању да возе аутомобиле или да обављају неке друге послове који могу да угрозе безбедност грађана.

Упитан да ли очекује појединачне кривичне пријаве пенизонера чије су пензије смањене, а који су најавили да ће се због тога жалити Уставном суду, Вулин је рекао да прво треба сачекати да се види шта ће рећи Уставни суд о томе и додао да су пензије стечено право, али да није стечен њихов тачан износ.