Aa

Aa

Барошевић отворила јубиларне 30. Републичке спортске игре савеза параплегичара и квадриплегичара Србије у Врњачкој бањи...

Барошевић отворила јубиларне 30. Републичке спортске игре савеза параплегичара и квадриплегичара Србије у Врњачкој бањи

Барошевић отворила јубиларне 30. Републичке спортске игре савеза параплегичара и квадриплегичара Србије у Врњачкој бањи...

Читај ми

Под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, у периоду од 6. до 9. септембра 2022. године одржавају се јубиларне 30. Републичке спортске игре параплегичара и квадриплегичара Србије у Врњачкој Бањи (30. РСИ) под слоганом „Ако играш побеђујеш”.

 

У име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања 30. РСИ свечано је отворила помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић која је истакла да Министарство, на челу са министарком проф. др Даријом Кисић, континуирано подржава одржавање републичких спортских игара параплегичара и квадриплегичара у циљу промоције спорта међу особама са инвалидитетом.

 

„Поносна сам на чињеницу да смо допринели континуитету одржавања РСИ које су за особе са инвалидитетом значајне не само због такмичења и дружења, већ као и вид продужене рехабилитације“, нагласила је Барошевић.

 

На 30. РСИ учествовало је преко 140 чланова локалних удружења Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије, као и гости из региона.

 

Барошевић је истакла да је радује што међу учесницима види прослављене параолимпијце, као и екипе из Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Хрватске, јер спорт повезује и не прави разлике.

 

Помоћница министра је учесницима пожелела успешно такмичење и истакла да су сви учесници победници, јер су показали жељу за игром. 

 

Присутне је подсетила да се данас обележава Светски дан Дишенове мишићне дистрофије у циљу побољшања живота људи са дистрофијом, а овогодишња тема Светске организације Дишенове мишићне дистрофије је „Жене и Дишен”. Уз подршку Министарства, Савез дистрофичара Србије организује округли сто за родитеље деце оболеле од ове ретке неуромишићне болести. 

 

У име општине Врњачка Бања присутне је поздравио Душан Стевановић, члан Општинског већа који је том приликом истакао да локална самоуправа подржава реализацију спортских манифестација, те да су поносни домаћини јубиларних 30. Републичких спортских игара параплегичара и квадриплегичара.

 

Председник Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије Михаило Пајевић је изразио захвалност Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - Сектору за заштиту особа са инвалидитетом на континуирану подршку у одржавању републичких спортских игара и помоћници министра Биљани Барошевић уручио захвалницу. 

 

Након завршетка такмичења у атлетским дисциплинама, Барошевић и Пајевић су најбоље пласираним такмичарима уручили медаље.