Aa

Aa

Аушвиц је упозорење читавом човечанству

Аушвиц је упозорење читавом човечанству

Читај ми

АУШВИЦ - Аушвиц је велико упозорење читавом човечанству, а ужаси Холокауста оно што мора да опомиње планету на опасност од понављања ратова и злочина, рекао је данас министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин и додао да је Србија увек била и биће на правој страни.

Вулин, који ће данас присуствовати комеморативној церемонији којом се обележава седам деценија од ослобађања нацистичког логора Аушвиц-Биркенау, рекао је Тањугу и да опасност од понављања сукоба и силе великих и моћних над малим и незаштићеним никада не пролази.

Он је подсетио да је Србија била део победничке коалиције и да своју антифашистичку прошлост неће и не сме да заборави.
"Србија је била увек на страни оних који пате и на страни добра", подвукао је Вулин.

У ужасима Аушвица, додао је, нестало је више од 15.000 људи са простора бивше Југославије и то се не сме заборавити ни опростити.

Он је додао и да је Србија у стању да памти, али и у стању да гледа у будућност, баш зато што је увек била део победничке стране и део антихитлеровске коалиције.

Ужаси којима сведочимо у Аушвицу, су ужаси којима треба да сведоче и будуће генерације, рекао је Вулин.

Он је истакао да је Аушвиц велико упозорење читавом човечанству и да зато сви заједно, када гледамо злочине који се данас понављају по свету, и имају "неко велико и важно оправдање", треба да кажемо да нема оправдања да се изгуби ниједан људски живот.

Церемонији обележавања присуствоваће представници око 40 држава и око 300 преживелих логораша.

Истог датума када је Црвена армија 1945. године ослободила Аушвиц-Биркенау, симбол масовног страдања људи, већином Јевреја, у Другом светском рату, у свету се обележава Међународни дан сећања на жртве холокауста, који је 1. новембра 2005. године установила Генерална скупштина УН.

Уредити српске ратне меморијале

Србија ће иницирати преговоре са Владом Пољске како би се постигао споразум о уређењу ратних меморијала у тој земљи, изјавио је Вулин, истичући да је наша дужност да обележавање српских гробова.

Вулин, који присуствује комеморативној церемонији којом се обележава седам деценија од ослобађања нацистичког логора Аушвиц-Биркенау, раније данас положио је венац на гробљу Ламбиновице, у Пољској, најстаријем војном гробљу и споменику посвећеном српским ратним заробљеницима страдалим у Првом светском рату, насталом још за време трајања Великог рата.

На том гробљу је, рекао је он, сахрањено око 300 српских ратних заробљеника, а обележавање гробова и историје српског народа, који је "расејао своје кости по читавој Европи" дужност је министарства и нових генерација.

Имамо толико гробова, а тако мало споразума, рекао је Вулин Танјугу, истичући да се не сме дозволити се кости наших предака расипају и да нико не води рачуна о њима.
"Ми ћемо водити рачуна о њима, јер народ који не памти своју историју и своје гробове не може да се нада да ће имати бољу будућност", додао је Вулин.

Споменик је подигнут 1917. године и изградили су га српски ратни заробљеници који су били у немачком логору Ламсдорф у част и славу својих страдалих другова.

Према званичној евиденцији Централног музеја на овом гробљу је сахрањено 277 српских ратних заробљеника, чиме овај споменик несумњиво представља најзначајнији српски војни меморијал у Републици Пољској из Првог светског рата.