Aa

Aa

Апел за доследну примену мера безбедности и здравља на раду

Саопштење за јавност

Апел за доследну примену мера безбедности и здравља на раду

Читај ми

Поводом повреда на раду на градилиштима, посебно падова са висине који су се десили последњих дана, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања апелује на послодавце да примењују мере безбедности и здравља на раду, да запосленима обезбеде коришћење средства и опреме на личну заштиту на раду и да обезбеде свакодневну контролу примене мера. Дужност запослених је да поштују мере, да користе средства и опрему за личну заштиту на раду, нарочито заштитне опасаче за рад на висини и да се придржавају прописаних процедура. 

 

Најчешћи узроци повређивања у грађевинарству су небезбедан рад на висини и на непрописно монтираним скелама; некоришћење прописаних средстава и опреме за личну заштиту на раду првенствено рад без заштитног шлема и заштитног опасача; рад у непрописно обезбеђеним ископима; непримењивање основних начела организације извођења радова.

 

Већ годинама уназад најчешћи узрок повреда на раду је пад са висине, а анализом узрока због којих је дошло до повреде, утврдило смо да су запослени користили средства и опрема за личну заштиту на раду било би неупоредиво мање повреда на раду.  

 

Још једном указујемо на важност примене мера безбедности и здравља на раду и апелујемо на послодавце и запослене да у овим тешким временима буду одговорни према себи и својим колегама, како би се сачували животи и здравље.