Aa

Aa

Амбасадор Србије у Бечу положио је венац у замку Хартхајм

Амбасадор Србије у Бечу положио је венац у замку Хартхајм

Амбасадор Србије у Бечу положио је венац у замку Хартхајм

Читај ми

Амбасадор Републике Србије у Републици Аустрији Небојша Родић у име Владе Републике Србије положио је венац у злогласном логору Хартхајм и одао почаст убијеним логорашима.

 

Логор Хартхајм  је један од најстаријих логора нацистичког периода који се од маја 1940. године налази на простору горњег  Подунавља у Аустрији код  Линца.  

 

Током Другог светског рата у овом „центру за еутаназију“ све до маја 1944. године убијено је око 30.000 људи са физичким и менталним инвалидитетом као и ментално болесних људи. 

 

Полагањем венаца делегација Републике Србије заједно са многим земљама Европе, исказала је сећање и пијетет на убијене међу којима је било и наших сународника- Срба. 

 

У ренесансном дворцу Хартхајм, обављали су се медицински експерименти на логорашима Маутхаузена. Нацистички лекари вежбали су на њима операције, испробавали нове лекове, тестирали колико могу да издрже у леденој води... У том дворцу ужаса експериментисало се са начинима убијања, са гасним коморама и крематоријумима. Била је то лабораторија нацистичке фабрике смрти. Прве жртве били су они који су проглашени за радно неспособне. 

 

Четвороспратни дворац Хартхајм био је Завод за умоболне који су нацисти претворили у један од шест такозваних Завода за еутаназију и газирање. По броју уморених, око 30.000, Хартхајм је био на првом месту. Имао је четири крематоријумске пећи и гасне коморе. Еутаназија је спровођена са језивом педантеријом. Прорачунато је колико ће држава за десет година елиминисањем „радно неспособних“ уштедети новца на храни. Документ са тим прорачуном са бројком 885.439.800 рајхс марака искуцаном црвеном бојом део је сталне поставке меморијалног центра Хартхајм. Одмах испод њега, налази се други документ: табела „уштеде” у намирницама: кромпиру, шећеру, сланини, путеру...