Aa

Aa

Академија поводом 70 година ослобођења Косовске Митровице

Академија поводом 70 година ослобођења Косовске Митровице

Читај ми

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да су Срби кроз историју увек били на правој страни и да ће тако бити и са садашњом генерацијом.

Вулин је, на свечаној академији поводом 70 година од ослобођења Косовске Митровице у Другом светском рату, казао да Србе одређују две речи - слобода и дужност и да нема генерације у историји српског народа која је одбила да брани своју слободу и није разумела шта је дужност.

“Већ хиљаду година се пише и памти српско име, српски језик, српско писмо и српска држава. Хиљаду година Срби памте и није било генерације која је одбила позив да брани своју слободу и која није разумела шта је то дужност. Е па неће бити ни наша, смрт фашизму,” поручио је Вулин.

Вулин је нагласио да Срби никада нису грешили у избору када их је историја питала на коју ће страну и “зато нека већи од нас прате како се Срби опредељују, јер су сигурно на правој страни, јер су сигурно на страни добра, правде и жовота”.

Вулин је подсетио да је пре 70 година из Косовске Митровице здруженим снагама протеран фашизам, запитавши се да ли је фашизам напустио Косово и Метохију, Европу, свет јер, како је објаснио, фажисам није застава, ознака на рукаву, књижица, чак није ни једна држава или армија.
“Фашизам је схватање света у коме је добро и прихватљиво мрзети и убити и ранити, фашизам је схватање света у коме нема правде у коме се “Боже правде” не би ни певало, ни говорило, ни сањало,” рекао је он.

Вулин је истакао да је фашизам јесте када се не зна ко је побио српску децу на реци Бистрици у Гораждевцу, када за хиљаду убијених Срба постоје само две судске пресуде, када стотине хиљада протераних особа нема места за повратак.
“Фашизам је када се на повратничке куће Срба на Косову и Метохији пуца, када се пале и пљачкају, фашизам је када се 17. марта пале цркве и манастири који су преживели 1000 година, фашизам је када не знате ко је стрељао жетеоце у Старом Грацку и за то нема казне”, рекао је министар.

Да ли је фашизам протеран, отишао и нестао, запитао је Вулин и нагласио да је фашизам и то када нема казне и када не знате ко је убио Милицу Ракић, када не знате ко је на малог Боривоја у Косовској Митровици бацио бомбу да би дете са три године упознало гелере у врату.

Вулин је казао да годишњица обележавања ослобођена Косовске Митровице служи да се "измеримо са сенкама предака", да видимо јесмо ли им дорасли, личимо ли на њих.
“Ако не будемо личили на њих, а ко ће желети да личи на нас? Ако не будемо достојни имена које у славу на њих и успмену носимо ко ће желети да носи наша имена и ко ће желети да личи на нас,” казао је Вулин.


У "Митровичком двору" који је отворен академијом на којој су учествовали представници градске власти, Владе Србије, уметници и представници СУБНОР-а, свечано је обележено 70 година од ослобођења Косовске Митровице у Другом свестком рату.

Академији су између осталих присуствовали министар Александар Вулин, помоћник директора Канцеларије за КиМ Душан Јововић, шеф руске Канцеларије у Приштини Андреј Шугуров, градоначелник Северне Митровице Горан Ракић, представници општине Вождовац, УНМИК-а, градоначелник Крушевца и други.
"У току Другог светског рата Косовска Митровица је дала велики допринос развоју и формирању ослободилачког покрета Народно-ослободилачке борбе, јер је имала бројне партијске, омладинске и друге организације", изјавио је на академији представник СУБНОР-а Србије Велимир Крстић из Косовске Митровице.

Он је навео да је Косовска Митровица са својом околином од почетка рата 1941. до 15. маја 1945. године имала 1.074 пала борца и жртве рата, међу којима је 10 народних хероја, 141 првоборац, 55 жртава фашистичког терора, 15 жртава послератних обрачуна са балистима и другим непријатељима.

Према његовим речима, током окупације у Другом светском рату животе за овај град дали су махом Срби и Црногорци.

Крстић је истакао да је данашњи дан, који опомиње на страхоте Другог светског рата, прилика да се ода почаст свим храбро страдалим који су се супроставили нацизму и тако у борбу за слободу уградили своје животе.

Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић изјавио је Косовска Митровица слави данас 70 година од ослобођења, ратног херосјства и жртвовања и да знамо да не постојимо када се не сећамо своје прошлости.
"Знамо да постојимо и да су наши преци поносни на нас када се и сада сећамо њихових жртава, њихових дела, имена и презимена. Када један живот буде угашен у одбрани за слободу то представља трагедију, када стотине животе страда онда је то за неке само статистика", рекао је Ракић.

Данас смо овде, нагласио је Ракић, да не дозволимо да статистика и бројке преовладају већ да у нашим срцима заувек од заборава буду сачувани наши борци, наши суграђани који су животе положили за будућност града.
"Са овог места упућујем поруку да ћемо наставити нашу борбу за нашу историју, традицију, територију, за наше грађане", закључио је Ракић захваливши свима који су присуствовали обележавању 70 година од ослобођења Косовске Митровице.

Представници привременог општинског органа уручили су захвалнице и плакете истакнутим грађанима Косовске Митровице међу којима су били између осталих писац Миодраг Радомировић, диригент црквеног хора "Бранислав Нушић" Петар Ракић, пензионисана новинарка Десанка Милосављевић, хирург др Радимир Јанковић и други.

Међу онима који су добили захвалницу и плакету био је и шеф руске канцеларије у Приштини Андреј Шогуров.