Aa

Aa

"АХА Мура Први мај Пирот" - Исплаћене заостале зараде преко Фонда солидарности

"АХА Мура Први мај Пирот" - Исплаћене заостале зараде преко Фонда солидарности

Читај ми

ПИРОТ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питана Александар Вулин изјавио је данас да су по први пут ове године одвојена додатна средства за Фонд солидарности, и то 400 милиона динара, којима ће до краја године бити регулисано потраживање за још 1.655 радника у Србији.

Вулин је у Пироту, где је у фабрици "АХА Мура Први мај Пирот" присуствовао додели решења радницима којима су исплаћене заостале зараде преко Фонда солидарности, рекао да ће сви радници те фабрике бити збринути, те да ће свима којима је Фонд утврдио право на исплату потраживања, она бити исплаћена.

За све раднике "АХА Муре" одвојено је 554 милиона динара и можемо рећи да је Влада Србије испунила своју законску обавезу, па ће сви повериоци и радници бити исплаћени.

Он је прецизирао да је просечан износ 188.000 динара, уз припадајуће порезе и доприносе.

"За ову годину влада је била предвидела 518 милиона динара за исплату потраживања бивших запослених из предузећа у стечају, чиме смо успели да исплатимо 2.657 радника, али захваљујцухи великим уштедама по први пут ове године смо одвојили додатна средства за Фонд солидарности, и то још 400 милиона динара којим ће до краја године бити регулисано потразивајне за још 1.655 радника", рекао је Вулин.

Како каже, када грађани слушају о фискалној консолидацији и уштедама и питају се где иде, могу да знају где иде.

"Захваљујући томе што смо боље радили и више уштедели можемо да испунимо све своје обавезе и вратимо дугове који су правили они пре нас", подвукао је Вулин.

Он је нагласио да је "АХА Мура", али и друге фабрике, жртве пљачкашке приватизације.

"Ове дугове није направила ова влада, али ћемо ми исплатити све дугове према радницима. Захваљујући уштедама и консолидацији можемо то да урадимо. Када можемо то да урадимо, свако побољшање стандарда прво ће осетити они којима држава дугује и којима је помоћ заиста потребна", рекао је Вулин.

Како каже, то је политика Владе Србије за идућу годину.

"Предвиђено је за наредну годину 665 милиона динара и надамо се да ћемо, уколико буде потребе, обезбедити још средстава у оној мери у којој будемо више зарађивали и штедели", рекао је министар.

Држава ће, кад год може, помоћи, рекао је Вулин и додао да је свако запошљавање и радно место приоритет.

"Бринемо о свему и трудимо се да где год можемо учествујемо, кроз капитал и кроз конвертовање старих потраживања у власништву државе, не само зато што је ова година проглашена годином предузетништва", рекао је Вулин.

Како је нагласио политика владе је да је привреда суштина свих ствари, а да би привреда функционисала морамо да очувамо политичку стабилност.