Aa

Aa

9. МАРТ 2023. ГОДИНЕ - СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА

9. МАРТ 2023.  ГОДИНЕ - СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА

9. МАРТ 2023. ГОДИНЕ - СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА

Читај ми

Данас се Светски дан бубрега обележава на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и интернационалног удружења Фондација за бубрег у више од 100 земаља широм света.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања континуирано подржава рад Савеза организација бубрежних инвалида Републике Србије и Савеза бубрежних инвалида Војводине са 16 локалних удружења у саставу, која окупљају око 1.000 чланова. За активности које ова два савеза и локална удружења реализују, у циљу пружања подршке особама са бубрежном болешћу, дијализираним и трансплантираним и  њихове активације, Министарство је у 2023. години определило је 7.661.000 динара.

 

У Републици Србији Светски дан бубрега обележава се у оквиру кампање СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА коју реализује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Тим поводом, уз подршку Министарства и Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, Савез организација бубрежних инвалида Републике Србије одржаo je трибину „Здравље бубрега за све”. Трибини je, у име Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, присуствовала Јулијана Станисављевић.

 

Циљ обележавања је подизање свести о важности бубрега, органа који има кључну улогу у одржавању живота, и упознавање јавности да су болести бубрега често, опасне и неизлечиве.

 

Овогодишња тема  „Светског дана бубрега је Здравље бубрега за све - Припрема за неочекивано, подршка угроженима!”.