Aa

Aa

80 година од злочина над Србима у Срему – да се не заборави и никад више не понови

80 година од злочина над Србима у Срему – да се не заборави и никад више не понови

80 година од злочина над Србима у Срему – да се не заборави и никад више не понови

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић  отворила је у здању Црквене ризнице српске православне црквене општине Шид изложбу „Срем 1942“, којом је у обележено 80 година од масовних ратних злочина хрватских и немачких снага над Србима у Срему, уз поруку да су слобода и мир највеће вредности човечанства, које немају никакву алтернативу.

 

„То су вредности којима смо итекако посвећени и данас. Знамо да су мир и стабилност основа политике коју води председник Александар Вучић, то је основни путоказ којим идемо, јер нема напретка и живота уколико нема мира и стабилности“, истакла је Кисић. Проф. др Кисић је навела да изложба у Шиду сведочи о страдању, болу и патњи недужног српског народа пре 80 година на простору Срема, као и о томе да нацистички окупатор није гледао ни пол, ни узраст, јер је убијао и жене и децу.

 

Министарка Кисић је захвалила Музеју жртава геноцида и ауторима изложбе на реализацији ове поставке, којом се афирмише култура сећања на трагична страдања цивила и геноцид над српским народом и која представља још једно сведочанство о ужасима почињеним током Другог светског рата.

 

„Презимена страдалих се и дан данас памте у Шиду. Ове слике које данас видимо треба све да нас подсете на ужасе рата и о томе треба стално да причамо, јер не смемо да заборавимо жртве и страдања, да се она никада више никоме не понове“, навела је Кисић и додала да је храбри српски народ увек био на правој страни историје, на страни истине и правде.

 

Од августа до средине септембра 1942. године у Срему је спровођена злочиначка акција „Боровски“, као одмазда на партизанску акцију „Ни зрно жита окупатору“, у оквиру које су уништени жетвени производи, пољопривредна механизација, саобраћајна комуникација.