Aa

Aa

21. МАРТ – СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ

21. МАРТ – СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ

21. МАРТ – СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ

Читај ми

Генерална скупштина прогласила је 21. март за Светски дан особа са Дауновим синдромом који се, почев од 2012. године обележава у циљу подизања свести јавности о Дауновом синдрому.

 

Ове године Светски дан особа са Дауновим синдромом обележава се под слоганом „Приступ инвалидности заснован на људским правима - са нама не за нас”.

 

Порука „Са нама не за нас“ кључна је за приступ инвалидности заснован на људским правима којим се поручује да особе са инвалидитетом имају право на правичан третман и исте могућности као и сви остали, радећи са другима на побољшању својих живота.

 

Приоритет Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је да особама са инвалидитетом омогући уживање грађанских, социјалних и културних права, уз пуно поштовање њиховог достојанства и индивидуалне аутономије и обезбеди пуна и ефективна партиципација у свим областима друштвеног живота.

 

У оквиру кампање СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА коју Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања реализује у сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом Србије и другим савезима удружења особа са инвалидитетом у Републици Србији, између осталог, обележавају се значајни датуми за инвалидски покрет, међу којима је и Светски дан особа са Дауновим синдромом.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ће и у наредном периоду наставити да системски приступа решавању проблема са којима се особе са инвалидитетом свакодневно суочавају, настојећи да им омогући да реализују своје потребе, имају једнаке могућности и право на различитост.