Aa

Aa

106. година од искрцавања српске војске на Крф и Видо

https://www.minrzs.gov.rs/sr/aktuelnosti/vesti/106-godina-od-iskrcavanja-srpske-vojske-na-krf-i-vido

106. година од искрцавања српске војске на Крф и Видо

Читај ми

На острву Крф, у местима Ипсос/Дасија, Гувија и Агиос Матеос данас је, полагањем венаца, почело обележавање 106. годишњице искрцавања српске војске на јонска острва Крф и Видо. 

 

Централна државна комеморативна свечаност биће одржана сутра, 22. септембра, на острву Видо, а њу ће предводити министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић. 

 

Комеморативну свечаност у Ипсосу/Дасија, код споменика војницима Другог пешадијског пука првог позива Моравске дивизије „Кнез Михајло“, предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, који је истакао да је посебна част данас бити на овом месту, у време када се обележава 110. година од формирања „Гвозденог пука“.

 

Државни секретар Капор предводио је и државну церемонију на месту искрцавања српске војске на острво Крф 1916. године, код Спомен-плоче у Гувији, као и комеморативну свечаност у месту Агиос Матеос, код споменика војницима Дринске дивизије.

 

Капор је том приликом истакао да је Дринска дивизија једна од најзначајнијих јединица која је увек била на главним правцима дејства и поднела велики број жртава за слободу Србије.

 

Код споменика Јанису Јанулису у дворишту сеоске цркве, венац је положио државни секратар Зоран Антић. У име Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије, постхумна плакета уручена је унуку Јаниса Јанулиса, Спиросу Јанулису.

 

Пошту српским војницима одале су и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници општина Централни и Јужни Крф, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије: Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године, Савез удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије од 1912. до 1920. године, Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихови потомци и поштоваоци, Савез удружења бораца народноослободилачких ратова Србије и Савез удружења бораца Србије, грчка удружења за неговање традиција и пријатељства са српским народом, кадети Војне академије и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета.