Aa

Aa

104 године од пробоја Солунског фронта: Вечно хвала за слободу и мир

104 године од пробоја Солунског фронта: Вечно хвала за слободу и мир

104 године од пробоја Солунског фронта: Вечно хвала за слободу и мир

Читај ми

Пробој Солунског фронта, чему је храбра српска војска дала највећи допринос, представља кључни моменат у Првом светском рату и један од најзначајнијих догађаја у нашој историји, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић на Војном гробљу Зејтинлик у Солуну, где је предводила државну комеморативну свечаност полагања венаца и одавања поште српским војницима поводом обележавања 104. годишњице пробоја Солунског фронта.

 

„Историја ће памтити огромну храброст српских војника, њихову велику љубав према отаџбини, велику жељу и вољу да се што пре врате на своја огњишта и да својој домовини донесу слободу. На томе ћемо им бити вечно захвални“, рекла је Кисић. 

 

Српски војници су тада, како је истакла проф. др Кисић, своје животе дали да би данашње генерације живеле у миру и слободи, које су и данас највеће вредности које морамо да чувамо.

 

„И данас када стојимо овде на војном гробљу на Зејтинлику треба да будемо свесни да оно јесте симбол страдања, али је и симбол јунаштва, слободе и љубави према домовини. Нека је вечна слава и хвала српским јунацима“, навела је министарка Кисић. 

 

Проф. др Кисић је на Зејтинлику разговарала са дугогодишњим чуварем овог гробља Ђорђем Михаиловићем, а у Спомен књигу је уписала: „Српски јунаци, док постоји Србија и српски народ постојаће и захвалност за ваш највиши пример јунаштва, љубави и оданости према својој домовини и свом народу. Живела Србија!“.

 

Комеморативној свечаности присуствовао је и министар за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Душко Милуновић, а пошту српским војницима одали су и представници Министарства одбране и Војске Србије, Главног конзулата Републике Србије у Солуну, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.