Aa

Aa

Српско–словачке комеморативне свечаности у Крагујевцу

Српско–словачке комеморативне свечаности у Крагујевцу

Српско–словачке комеморативне свечаности у Крагујевцу

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирко Јанић предводиће церемонију обележавања Српско–словачких комеморативних свечаности, које ће бити одржане у уторак, 21. јуна 2022. године у 10 часова у оквиру комплекса Словачког војног гробља у Крагујевцу. 

 

Венце ће положити и делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Крагујевца, дипломатски представници Словачке Републике у Републици Србији, удружења и грађани.

 

 

У последњој години Првог светског рата избила је побуна војника  71. Аустро-угарског тренчинског пешадијског пука у коме је било највише Словака и нешто мање Чеха. Војници овог пука стигли су у Крагујевац из Русије након потписивања Брестлитовског мира 1918. године и били су под снажним утицајем Октобарске револуције, због чега су устали против својих старешина, Немаца и Мађара. Због таквог чина суђено им  је преким судом, а затим су на Становљанским пољима и стрељани 21. јуна 1918. године.

 

Изградња меморијалног комплекса почела је 1924. године, када је у знак сећања на овај догађај подигнут Споменик Чехо-Словацима стрељаним у побуни 21. јуна 1918. године у Крагујевцу.

 

Меморијални комплекс Чешко-словачког војног гробља на Становљанским пољима у Крагујевцу свечано је откривен 28. септембра 1924. године у присуству високих представника Влада Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Чехословачке Републике, као и родитеља и породица страдалих.