Српско–словачке комеморативне свечаности у Крагујевцу

Српско–словачке  комеморативне свечаности  у Крагујевцу

Српско–словачке комеморативне свечаности у Крагујевцу

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводиће церемонију обележавања Српско – словачких комеморативних свечаности, које ће бити одржане сутра, 21. јуна 2021. године у 12 часова у оквиру комплекса Словачког војног гробља у Крагујевцу. 

 

Венце ће, такође, положити делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Крагујевца, дипломатски представници Словачке Републике у Републици Србији, као и удружења и грађани.

 

 

У последњој години Првог светског рата избила је побуна војника 71. Аустро-угарског тренчинског пешадијског пука, у коме је било највише Словака и нешто Чеха. Војници овог пука стигли су у Крагујевац из Русије, након потписивања Брестлитовског мира 1918. године, а под утицајем Октобарске револуције устали си против својих старешина, Немаца и Мађара. 

 

Због таквог чина, суђено им  је преким судом, а затим су на Становљанским пољима и стрељани 21. јуна 1918. године.

 

Изградња Меморијалног комплекса Чешко-словачког војног гробља на Становљанским пољима у Крагујевцу почела је 1924. године, када је у знак сећања на овај догађај подигнут споменик на коме се налазе имена 44 стрељана Словака.